На Закарпатті квітне стародавнє і рідкісне дерево Скоруш

Цінність плодів скоруші на півдні Європи відома з давніх часів. Їх вживають як десерти, використовують в кулінарії, рекомендують при захворюваннях травної системи як ефективний регулятор травлення.

передплати газету ПОРАДИ на пошті – індекс 91145 – ціну знижено! – рекламуйся в газеті 050 888 50 50

Про цвіт рідкісного в Україні дерева розповів туризмознавець Максим Адаменко.

Скоруша (горобина домашня) – це стародавній плодовий вид роду горобина. Це багаторічне, повільноростуче та потужно розвинене листопадове дерево заввишки 15-18 метрів і шириною крони до 22 метрів

В Україні воно є рідкісне. Росте на Закарпатті під лісовим масивом Гат (до 10-12 дерев) біля сіл Завидово, Доробратово, Арданово та Негрово. До 8-ми екземплярів, що плодоносять є в приватних господарствах в с. Доробратово. Також скоруші ростуть в с. В. Лази Ужгородського району.

Цінність плодів скоруші на півдні Європи відома з давніх часів. Їх вживають як десерти, використовують в кулінарії, рекомендують при захворюваннях травної системи як ефективний регулятор травлення. Високий вміст мінеральних солей і амінокислот (у плодах міститься 17 видів амінокислот, причому незамінні складають 41-42%.) робить їх корисною для всіх вікових груп,особливо для підлітків і людей похилого віку, а також ослаблених хворобами для зміцнення імунітету.

Закарпатська Туристична Організація – оголосила туристичний рік в Закарпатті 2024 – роком квіткового туризму (подорожі в місця цвітіння). Щотижня протягом 2024 року публікується інформація про особливості квіткового туризму в Закарпатті.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост