Закарпатський дієтолог: Диво-пігулки від зайвої ваги не існує

Сьогодні все більше говориться про здорове харчування. Але далі розмов справа рідко коли заходить.

Закарпатці об’їдаються шкідливою жирною смаженою їжею, яка вважається традиційною у нашому краї, ласують продуктами швидкого приготування та інтенсивно набирають кілограми, а відтак – є постійними пацієнтами лікарів та клієнтами аптек. Звісно, не всі, але багато хто.

Тож сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є дієтолог Альона НЕКРАХА. Вона розповіла про те, що їсти не бажано, які продукти є найбільш корисними, як подолати зайву вагу, як впливає на здоров’я фастфуд та багато іншого.

Альоно, закарпатцям про здорове харчування відомо переважно із поодиноких записів у Інтернеті та газетах, у яких поради здебільшого дають не фахівці, а експериментатори. У нас немає соціальних роликів, реклами правильного способу життя. Натомість на екранах телевізорів бачимо багато реклами ліків. Зміст такий: «Їжте все. Адже є чудодійна таблетка. Випивши її, ви знову будете здоровими». Як вважаєте,  це правильно?

Звісно, це неправильно. Але справді багато хто вважає, що прийде до дієтолога і він дасть дивовижну таблетку, випивши яку все буде добре. Без сумніву, це не так. Я завжди кажу, що найважча праця – це робота над собою. На жаль, універсального рецепта немає, диво-пігулки, від якої одразу зникне надлишкова вага – також.

Інше питання, клієнтів починає хвилювати, що вони будуть їсти, тобто, існує хибна думка, що у раціоні майже нічого не залишиться.  Насправді здорова їжа може бути смачною і різноманітною.

Зайва вага – проблема багатьох закарпатців. Що можете сказати про традиційну місцеву кухню? Чи сприяє вона ожирінню. Чи здоровими є більшість закарпатських страв?

Хоч закарпатська кухня дуже смачна, ми виросли на цьому, але основою страв є червоне м’ясо – свинина, яка сама по собі не є здоровою і дуже жирна, а також багато смаженого. Без цього не обходяться місцеві свята. Проте таку їжу дійсно бажано вживати лише на свята, а не щодня. Принаймні потрібно хоча б замінювати шкідливі інгредієнти на більш корисні. Тобто, будь-яку страву можна зробити з дуже шкідливої дуже корисною, якщо постаратися і сильно захотіти.

Як відображається на шкірі швидке схуднення і що робити?

Швидке та неправильне схуднення завжди дуже негативно відображається на шкірі. Вона може стати надто сухою, тонкою, особливо якщо йдеться про моно-дієту. І, звісно, якщо в раціоні не вистачає вітамінів та мінералів, шкіра ще й обвисати може. Я взагалі – противник дієт,  виступаю за правильне харчування, як спосіб життя. Тобто, якщо людина все робить правильно, якщо в раціоні присутні й білки, й жири, і вуглеводи, проблем не буде. Але, знову ж таки, про чудодійні пігулки потрібно забути. Їх не існує! Схуднути швидко не є правильно. Усе повинно відбуватися поступово.

zakarpatpost.net