Оби чоловік був довольний? Чому закарпатська ґаздиня має добре готувати?

Продовжуємо серію публікацій про те, як і чому на Закарпаптті руйнуються сім’ї.

Отже…

Турбуючись про чоловіка та дитя, навіть добра і порядна господиня починає своєю хазяйновитістю псувати життя рідним. У нас же жона має бути шіковна, добре готувати. Та й поміж собою закарпатки часто змагаються, особливо під час свят: хто більше нових страв приготує, у кого більше тістечок випечено, у кого шовдар смачніший, у кого голубці менші…

За такими змаганнями жінки навіть не помічають, як починають набирати вагу, а разом з ними її набирають чоловіки і діти. Але ж домашня закарпатська кухня є надзвичайно шкідливою. Будь-який лікар підтвердить, що смажене, жирне та копчене негативно впливає на здоров’я.

Але наші хазяйновиті жони люблять ще й зловживати іншими трьома ворогами хорошого самопочуття: соленим, солодким та борошняними виробами. Наші лангоші, гомбовці, кнедлики, пиріжки, фанки, палачінти, кіфлики та інші наїдки не покращують здоров’я.

Ну і не варто забувати про домашню консервацію, якою просто завалені полички наших господинь.

А от про те, що й вона може бути небезпечною, жінки часто не підозрюють. Ну як же без запасу на зиму?! Це і різні тушонки, і лечо, і мариновані салати, огірки, помідори, і варення, джеми, і компоти…

«Я завжди пропоную робити заготовки – але не маринувати продукти, адже в консервації нічого корисного немає, а лише поєднання оцту, солі та цукру в банці, що дає в кишечнику потім ефект бомби сповільненої дії, – каже газеті «Неділя Закарпатські новини»  дієтолог із Ужгорода Альона НЕКРАХА. – Таке їсти можна в дуже мінімальній кількості. Овочі, ягоди та фрукти найкраще заморожувати. Не варіть варення! Не знищуйте корисні властивості продуктів! Не засипайте їх цукром! Просто складіть їх у морозильну камеру. Вони володітимуть такими ж якостями, як і свіжі. Таким чином потім можна насолоджуватися всю зиму і броколі, і цвітною капустою, заморожувати можна навіть запечені помідори, баклажани та перець. Практично всі овочі піддаються заморожуванню.  І вони дуже смачні. Таким чином на вашому столі завжди буде літо».

zakarpatpost.net