Каштанова осінь: що на Закарпатті готують із їстівних каштанів

Кінець осені – пора їстівних каштанів.  

На Закарпатті вони не рідкість, тож нині плоди можна без проблем купити на «зелених ринках», особливо в Ужгороді, Мукачеві та Берегові. Ростуть дерева, які є екзотом, переважно у низинних районах області, рідко зустрічаються і на Воловеччині та Великоберезнянщині.

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Плоди їстівного каштану – горіхи – дуже поживний і корисний сезонний продукт. Його трохи солодкувату м’якоть приємного молочного відтінку можна варити, запікати, смажити, використовувати для приготування гарніру або навіть десерту, пише популярна на Закарпатті газета «Домашня кулінарія».

Каштани дуже популярні в Італії, Франції та Іспанії як один із головних делікатесів вуличної їжі. Там каштани продають у простих паперових пакетах.

– Торік у листопаді я їздила до доньки, яка проживає у передмісті Парижа, то там смажені каштани продають повсюди. Їх смажать на спеціальних візках прямо на вулиці. Від цього процесу повітря насичене неймовірним ароматом! Для французів це справжній делікатес, – ділиться приємними спогадами із газетою «Домашня кулінарія» Ганна Попович з Іршави, яка на ринку в Мукачеві продає їстівні каштани.

Жінка перериває розмову, бо підійшли покупці. Не торгуючись, купили 5 кілограмів по 20 гривень. Пані Ганна задоволена, бо перед тим продала невеликий мішок по 16 гривень за кілограм.

– Ось бачите, – каже, – хто знає толк у товарі, той не шкодує віддати гроші за плоди. Ми й самі із задоволенням готуємо каштани, щоправда, тільки за одним рецептом – смажимо їх на сковороді.

Пані Ганна розповідає: для того щоб приготувати каштани, їх потрібно спочатку надрізати. Причому можна надрізати навхрест, а можна просто робити надрізи збоку. Якщо не надрізати шкаралупу – каштан вибухне при приготуванні. Після того як горіхи надрізали, їх потрібно викласти на сковороду, накрити вологими серветками, щоб каштани при смаженні не пересохли. Закрити кришкою і смажити близько 20-30 хвилин. У процесі смаження каштани потрібно кілька разів перемішати. Якщо серветки висохли, їх потрібно знову змочити. Якщо шкаралупа ламається і легко знімається з плода – значить, каштани готові. Їх очищають і їдять.

До прилавку підходить бабуся за 70. Уважно роздивляється горіхи, просить зважити два кілограми. Питаю, що буде готувати.

– Онуки люблять печені. Печуть на відкритому вогні на вулиці, у старій сковороді, – говорить вона.  – А ми собі з дідом варимо. Нічого складного немає: на плодах треба зробити надрізи і опустити на 5 хвилин у киплячу воду. Далі воду злити, каштани обов’язково очистити від шкаралупи і плівки, бо інакше страва буде гірчити. Після цього очищені плоді залити водою і варити 15- 20 хвилин.  Відварені каштани їмо, приливши олією – ось і всі хитрощі.

Бабуся також додає, що зварені і очищені каштани можна заморожувати, вони при цьому не втрачають своїх смакових і поживних властивостей.

На прощання пані Ганна зауважує, що навіть не знає, чи хтось зі мною поділиться цікавим рецептом приготування каштанів.

Дійсно, від опитаних знайомих оригінальних рецептів ми не чули: більшість смажать, дехто їсть плоди вареними, а частина взагалі ніколи не пробувала їх на смак. І тут на днях зайшла в гості сусідка Віра. І от – диво! Виявляється, фарширована каштанами індичка – одна з улюблених страв її чоловіка. Віра навчалася в Криму, кілька років прожила там у родині свого чоловіка, свекруха зрідка готувала цю страву. Щоправда, каже сусідка, відколи приїхали на Закарпаття, індичку з каштанами готувала всього раз. І то не через брак каштанів, а через відсутність індички.

– Спочатку готують начинку із каштанами. Для цього горіхи або смажать, або відварюють, потім очищають, До речі, чистити приготовані каштани набагато легше, ніж сирі, шкаралупа сама відходить від ядра. Очищені каштани нарізають дрібними шматочками, змішують з хлібом, яйцями, сосисками, цибулею, часником і травами. Індичку начиняють отриманим фаршем і запікають. Нічого складного, – резюмує Віра.

Тож якщо бажаєте спробувати і ви французького делікатесу – мерщій до лісу чи на ринок за їстівними каштанами. І до роботи: смажте, печіть, варіть.

Людмила НАЗАРОВА, газета «Домашня кулінарія», екслюзиивно для zakarpatpost.net