Ющенко підписав скандальні зміни до закону про вибори

Президент Віктор Ющенко 4 лютого підписав зміни до закону про вибори, якими передбачено скасування кворуму на засіданнях виборчих комісій. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зміни до виборчого законодавства були ініційовані Партією регіонів. У свою чергу прем’єр-міністр Юлія Тимошенко щосили протистояла ухваленню цього закону, називаючи його загрозою демократії й чесним виборам. Тимошенко стверджувала, що регіонали ухвалили зміни до закону про вибори для того, щоб провести масштабні фальсифікації результатів другого туру. На її думку, закон дозволить Партії регіонів витіснити бютівців з виборчих комісій.

Як відомо, законом передбачається виключити із законодавства положення, за яким засідання виборчої комісії є повноважним, якщо у ньому бере участь не менш як дві третини складу комісії.

Згідно з документом, якщо один із кандидатів не подає своєї кандидатури до складу комісії чи відкликає її напередодні голосування, то відсутніх членів окружкому пропонується призначати за поданням облради, дільничної комісії – за поданням мера чи голови райради.

Крім того, закон передбачає, що у випадку порушення комісіями законодавства їхні повноваження мають передаватися комісії вищого рівня – окружній чи Центрвиборчкому.

Раніше Тимошенко заявляла, що в разі “фальсифікації президентських виборів”, тобто ухвалення змін до закону про вибори, в Україні почнуться масові акції протесту, більші навіть за Майдан 2004 року.

Нагадаємо, Верховна рада проголосувала за зміни до закону про вибори 3 лютого. Ухвалення скандального законопроекту, який підтримали 233 депутати, супроводжувалося бійками та блокуванням трибуни. Після голосування депутати від коаліції звинувачували один одного в продажності, нецензурно лаялися і ледь не побилися.

tsn.ua