Поблизу Чумацького Шляху відбувається зіткнення стародавніх галактик

Чотири карликові галактики вперше зіткнулися одна з одною: внаслідок об’єднання буде створена ізольована еліптична галактика малої маси.

Космічний телескоп “Хаббл” передав нові зображення тісної групи з чотирьох взаємодіючих карликових галактик, розташованих на порівняно невеликій відстані в 166 мільйонів світлових років від Чумацького Шляху.

Відомо, що деякі зоряні скупчення в цих галактиках мають вік близько 10 млрд років.

“Тобто, молодою цю систему назвати не можна. Інші подібні карликові галактики вже давно об’єдналися, а ці сходяться один з одним вперше, причому процес взаємодії розпочався лише декілька сотень мільйонів років тому”, – розповіла учасниця дослідження Сара Галлахер з Університету Західного Онтаріо (Канада).

Зараз в групі йде активне зіркоутворення, спровоковане стисненням водню при зближенні галактик.

Використовуючи камеру ACS телескопа “Хаббл”, дослідники вивчили найбільш “молоді” і яскраві зоряні скупчення в групі, визначивши їх вік і обсяги газу, що міститься в них.

Як з’ясувалося, вік найяскравіших скупчень становить менше 10 мільйонів років, причому в групі зберігаються величезні обсяги вільного водню, які у п’ять разів перевершують запаси цього газу на Чумацькому Шляху. Маса зірок, які утворюються в групі за один рік, дорівнює десяти Сонцям.

На підставі цих даних учені зробили висновок про те, що галактики повинні витратити весь холодний газ і об’єднатися менш ніж через один мільярд років. Результатом об’єднання стане ізольована еліптична галактика малої маси.

tsn.ua