Віталій Танчинець: «Кардинального покращення потребує торгівля на ринках Закарпаття»

Про захист прав споживачів у Закарпатті – наша розмова з начальником Закарпатського обласного управління у справах захисту прав споживачів Віталієм Миколайовичем Танчинцем.

– Віталію Миколайовичу що власне означає ця дата – 15 березня і що дає щорічне відзначення Міжнародного дня захисту прав споживачів?

– Для того, аби відповісти на ці питання, я загляну трішечки в історію. Річ у тім, що нині практично у всіх цивілізованих країнах існують організації, які захищають споживачів. У 1946 році була заснована національна організація споживачів США, аналогічні організації виникли у Франції та Німеччині у 1951, у Великобританії -1957, у Канаді -1960 роках, Подія, яка відбулась 15 березня 1962 року, відкрила нову сторінку у відносинах урядів та споживачів. Власне саме в цей день було опубліковано спеціальну постанову Президента США Д. Кенеді про захист прав споживачів, яка лягла в основу прийнятих у 1985 році Генеральною Асамблеєю ООН Керівних принципів щодо захисту інтересів споживачів, які визнані всіма цивілізованими країнами світу. До них приєдналася і Україна.

Метою ж щорічного проведення Всесвітнього дня прав споживачів є прагнення  привернути увагу державних, громадських органів до потреб споживача, до умов та особливостей захисту його прав та інтересів, сприяти самоусвідомленню споживачами власної сили і можливості відстоювати свої права.

– Наскільки в нашій державі законодавчо врегульовані ці поняття?

– Розбудовуючи незалежну самостійну державу, Президент України та Уряд цілеспрямовано створюють умови захисту вітчизняного споживача. У жовтні 2003 року започатковано проведення реформування системи технічного регулювання та споживчої політики у державі, спрямоване на реалізацію нового державного курсу, коли «ні економіка, ні технології, а людина, якість та безпека її життя» стають найвищим пріоритетом нашої роботи. Нині Держспоживстандартом ведеться послідовна робота щодо гармонізації національного законодавства до міжнародних та європейських норм і правил, завершується робота з прийняття технічних регламентів та підтвердження відповідності.

Також тривають структурні перетворення Держспоживстандарту України, метою яких є створення потужних, конкурентоспроможних на світовому ринку організацій у сфері технічного регулювання та захисту прав споживачів. Таким чином, в державі започатковано проведення політики, яка надає споживачеві гарантії на безпеку, на захист від товарів, які викликають загрозу для життя та здоров’я людини. Проте не треба забувати, що ця робота ще на стадії процесу удосконалення.

– А про це розкажіть трішки детальніше, бо не секрет, що ще потребують законодавчого врегулювання ще низка питань, починаючи від торгівлі на ринках і закінчуючи продажем товарів іноземного виробництва без належного маркування…

– Так, нині на вітчизняному споживчому ринку з’явилася велика кількість, товарів, що дає можливість широкого їх вибору споживачами. Значна частина цих товарів, що завозиться з-за меж України, виявляється недоброякісною. Маркування таких товарів в основному на іноземній мові, що не дає можливості отримати достовірну інформацію про їхні споживчі властивості. Тому потребує кардинального покращення організація торгівлі на ринках області, особливо продовольчими товарами. Це питання набуває особливої ваги з огляду на те, що у багатьох країнах світу фіксуються випадки масового захворювання тварин. Тому нашим управлінням вживаються заходи щодо недопущення випадків реалізації таких товарів у торговій мережі області.

З метою пом’якшення негативних тенденцій на споживчому ринку, послаблення соціальної напруги в області управління домагається дальшого підвищення ефективності контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів. Приділяється особлива увага контролю господарських суб’єктів, які займаються постачанням товарів в область. Спільно з іншими контролюючими органами управління посилено нагляд за якістю товарів на стадії виробництва, а також на всіх етапах його проходження від виробника до споживача.

– Віталію Миколайовичу, все це гарно звучить, але ще краще було б, якби конкретно, на прикладі цифрових показників і штрафів можна показати вашу роботу…

– Можна і в цифровому вигляді. Причому хочу відзначити, що показники нашої роботи покращуються з року в рік. Так, загалом протягом 2009 року спеціалістами нашого управління перевірено 1834 (для порівняння, у 2006 році – 1496) підприємств торгівлі, громадського харчування та сфери платних послуг. Різного роду порушення встановлені на 1685 суб’єктах господарюванню, що становить практично 92 відсотки від перевірених.

Бракувалася ледь не кожна друга перевірена тонна кондитерських, молочних, плодоовочевих та масложирових виробів, понад третина – м’ясних та рибних, понад 40 відсотків хліба та виробів з борошна, ще понад 30 відсотків безалкогольних напоїв та мінеральної води. Проблеми і з яйцями курячими – 53 відсотки цього продукту продавали або без необхідних документів, або прострочені.

– Така ж ситуація і з непродовольчими товарами?

– Певна річ, якщо й не гірша. Приміром, торік у торгівельній мережі Закарпатської області перевірено 1192 одиниць швейних та трикотажних виробів, 1094 забраковано та знято з реалізації через відсутність своєчасної, достовірної інформації. При перевірці посуду забраковано та знято з реалізації  1268 одиниць посуду з 1400! Так само торік перевірено 1296 одиниць телевізорів та іншої електронної апаратури, із них 1156 одиниць через відсутність необхідної доступної та своєчасної інформації забраковано та знято з реалізації. І такий перелік – довгий.

За підсумками роботи із скаргами споживачів, у 2009 році більше 96,5 % таких звернень задоволено, ще за низкою надано роз’яснення.

– Як караєте?

– За результатами перевірок торік до адміністративної відповідальності притягнуто 1658  осіб, на яких накладено штрафів на суму 181 тис. гривень. Крім того, у ході перевірок нами було тимчасово припинено діяльність 1428 підприємств торгівлі, ресторанного господарства (громадського харчування), сфери послуг або їх структурних підрозділів. У 1428-ми випадках нашими спеціалістами було тимчасово припинено виробництво, відвантаження, реалізація і продаж товарів (послуг, робіт). Крім того, у 838 заборонено виробництво, відвантаження, продаж товарів, виконання робіт, надання послуг.

– Дякую, Віталію Миколайовичу, за інтерв’ю і хай щастить вам у ваші роботі, успіхів та досягнень.
Наталка ЛОГОЙДА, спеціально для газети «НЕДІЛЯ»

zakarpatpost.net