В Україні заборонять валютні вклади

Банківські вклади в доларах та євро хочуть заборонити.

Відповідна постанова Нацбанку за N762 вже подана для реєстрації Міністерством юстиції.

Голова правління “Райффайзен банк Аваль” Володимир Лавренчук пояснює, що валютні кредити в Україні не видаються. Відповідно, банкам невигідно приймати вклади у валюті.

“Забезпечувати такі депозити невигідно. На руках у людей кілька мільярдів доларів. Якщо всі вони завтра захочуть покласти ці гроші на депозит, банківська система їх задовольнити не зможе. Також тепер банки не мають можливості купувати валюту для виплати процентів”, – сказав Лавренчук.

Поки що короткострокові вклади в доларах та євро банки приймають під 10-11,5% річних. У 2009-му – на рівні 11-12% річних.

Найближчим часом банкіри планують залучати більше довгострокових депозитів. Тому відсотки по короткострокових депозитах і далі знижуватимуться.

“Високі ставки по короткострокових депозитах були актуальні в кризовий період. Тоді потрібно було залучити якомога більше коштів. Різниця у 4 проценти між довгостроковими і короткостроковими депозитами тепер невиправдана”, – сказав Лавренчук.

Знижуватиметься прибутковість усіх видів депозитів.
Станом на січень 2010-го громадяни тримали на банківських депозитах 213,5 млрд грн. Найбільше вкладів у ”Приватбанку” – 34,3 млрд грн. На другому місці ”Райффайзен банк Аваль”.

Там тримають 18,4 млрд грн. В Ощадбанку є 15 млрд. Ця фінустанова на третьому місці за кількістю вкладів. По 9,9 млрд грн — в ”Промінвестбанку” та ”Укрсиббанку”.

tsn.ua