Бразилець Леандро, ФК “Закарпаття”: “У футболі головне — командна гра”

Трохи більше аніж півроку кольори ФК «Закарпаття» захищає бразилець Леандро. Однак за цей невеликий відрізок часу захисник встиг заробити хорошу репутацію перед ужгородськими вболівальниками. Проте, ми дотепер так мало знаємо про Мессіаса.  Отож про причину невдач у двох останніх поєдинках за участю ФК «Закарпаття», про принциповість наступних матчів чемпіонату, та про особисте життя футболіста — далі з вуст темношкірого легіонера напередодні західно-українського дербі між «Закарпаттям» та «Карпатами».

“Перемога з наших рук сьогодні не вислизне”

— Після феєричної перемоги над «Динамо», команда не здобула жодного очка у матчах з “Оболонню” та “Дніпром”. Чому?

— Перед протистоянням з «пивоварами» ми провели надвиснажливі дуелі з київськими «Арсеналом» та «Динамо», на які було витрачено чимало сил та емоцій. Тож для того, аби набрати оптимальні кондиції, потрібен був час. Однак уже через три дні після гри з чемпіоном на нас чекали “оболонці”.

Стосовно ж матчу з «Дніпром», то у ньому ми продемонстрували непогану гру. Щоправда, у футболі не це головне, а результат, якого, на жаль, не було.

Проте це все в минулому, наразі ж зосереджуємося на наступних двобоях з львівськими «Карпатами» й одеським «Чорноморцем».

— Наскільки складно буде протистояти львів’янам?

— На виїзді від “Карпат” ми пропустили прикрий гол на останніх секундах матчу. Та у сьогоднішньому поєдинку перемога не вислизне з наших рук — у цьому переконаний на сто відсотків. Певен, перемогти буде складно, однак реально. Врешті, у нас й виходу іншого немає.

— На твій погляд, які козирі є у «Закарпаття» в матчі з “Карпатами”?

— Найперше — якісна командна гра: на футбольному полі ми єдине ціле. Звичайно, бувають випадки, коли хтось зіграє краще, а дехто гірше, утім один футболіст нічого не вартий. Мабуть небезпідставно наш наставник Ігор Гамула постійно наголошує: «ми команда, футбол — колективна гра». І ми, гравці, також сповідуємо цю філософію.

— Лео, як охарактеризуєш турнірне становище ужгородського колективу?

— Позиція в турнірній таблиці могла б бути й кращою. Та найголовніше, що маємо хороші шанси продовжити виступи у прем’єр-лізі й наступного сезону. Сьогодні настрій обов’язково покращиться, і після закінчення чемпіонату вболівальники ужгородців будуть гордитися своєю командою. Тоді і я, з високо піднятою головою, відвідаю рідну Бразилію, нарешті побачу сім’ю та улюблений карнавал (усміхається).

“В Україні бачу перспективу”

— До життя в Ужгороді вже адаптувався?

— Спочатку були негаразди з мовою, проте зараз без проблем можу зайти в ресторан і замовити їжу, витримати зимову холоднечу, призвичаївся до футбольної культури у вашій країні. Ужгород — гарне місто, а найбільша його прикраса — футбольний клуб “Закарпаття”.

— До речі, як потрапив на Закарпаття?

— Розпочинав свій футбольний шлях у Бразилії, згодом виступав у болгарському чемпіонаті, після якого знов повернувся на Батьківщину. До того, як став “закарпатцем”, захищав кольори німецького «Мюнхен-1860». І якщо відверто, то в Західній Європі почувався гірше ніж тепер в Україні. Коли грав у Німеччині, то бачив там певні труднощі із самореалізацією, в Україні навпаки — тільки перспектива.

Своїм теперішнім клубом задоволений — у «Закарпатті» почуваюся цілком комфортно: подобається рівень українського чемпіонату, імпонує ставлення очільників клубу”.

— Чи є в тебе футбольна мрія?

(після тривалої паузи — Авт.).

— Знаєш, якось навіть не доводилося про таке задумовуватися.

— Яку музику ти слухаєш?

— Обожнюю бразильські композиції. Хочете послухати? (виймає Леандро з кишені телефон, і налаштовує нас на запальні мотиви бразильських карнавалів — Авт.). Зрозуміло в Україні ознайомився з місцевою культурою: подеколи доводиться слухати уподобання партнерів, а не свої (усміхається).

— Чи спілкуєшся з іншими бразильцями, котрі виступають в українській прем’єр-лізі?

—Авжеж: підтримую тісні контакти з «гірником» Жадсоном, львів’янином Батістою.

— Більшість відомих бразильських «зірок» розпочинали свою футбольну кар’єру на піщаних пляжах. А якими були твої перші кроки у великий футбол?

— Захоплювався футболом із семи років, а оригінальністю від «зіркових» земляків не вирізнявся — починав з пляжу. З 18-и років граю на професійному рівні. Багато разів змінював команду — у нас це звичне явище, коли футболіст переходить з одної команди в іншу.

— А чим Леандро займається у вільний час?

— Дискотеки, алкогольні напої — це не моє. Я християнин, дотримуюся релігійних догм, і футбол для мене понад усе. Це не просто моя професія — усі 24 години на добу присвячую цій грі: переглядаю матчі по телевізору, слідкую за євро-баталіями в інтернеті.

— А чи спостерігаєш за поєдинками Ліги Чемпіонів?

— О так, особливо сподобався матч — «Барселона» — «Арсенал» — 4:1. Надзвичайно видовищним видалося протистояння. Варто брати приклад із каталонця Ліонеля Мессі — це дуже хороший футболіст.

— Про особисте життя — є дівчина?

— Ні, поки що нема. На даний момент повністю сконцентрований на грі.

— Кілька слів про вболівальників ФК «Закарпаття».

— Приємно, що незважаючи на те, як команда зіграє, фанати нас підтримують за будь-яких умов і будь-де — це менталітет Європи, тому в нас дуже хороші вболівальники.
Сайт ФК “Закарпаття”