Долар коштуватиме 12 гривень

Колишній виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський виступає проти зміцнення курсу гривні. Він висловив свою думку щодо курсу валют: “Слава Богу, що Нацбанк тримає курс на рівні 8 гривень за долар. Він міг “зірватися” і почати зміцнювати гривню. Це було б колосальною помилкою. Він наступив би на ті самі граблі, на які наступав раніше. Сподіваюся, він не дасть гривні піти набагато нижче восьми, адже спекулятивний капітал рано чи пізно піде. Восени або на початку 2011 року, але піде”.

За інформацією заступника міністра фінансів Тетяни Єфіменко, уряд планує на 2010 рік середньорічний курс на рівні 8,3 грн/$1. З урахуванням того, що зараз курс нижче 8 грн за долар, до кінця року курс має бути близько 8,7 грн за $1.

“З економічної точки зору, гривні належало б бути ще слабкішою”, вважає Уманський. Оптимальним є валютний курс, при якому обсяг експорту товарів у грошовому еквіваленті рівний або трохи перевищує обсяг імпорту”.

Востаннє позитивне сальдо зовнішньої торгівлі було в 2004 році. Тоді експорт переважав імпорт на $3,7 млрд. У 2005 році імпорт переважив на $1,9 млрд, в 2008 році – $18,6 млрд. У 2009-му негативне сальдо скоротилося до $5,7 млрд. Тому гривня приречена падати.

На 2010 рік уряд планує мінусове сальдо торгівлі товарами і послугами у розмірі $1,9 млрд. Така цифра закладена в законопроекті про державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. Його проголосували в першому читанні минулого тижня. При інфляції на рівні 10% в 2011 році курс повинен піднятися до 11,1 грн за долар. При такій самій інфляції в 2012 році долар має подорожчати до 12 грн.

Якщо уряд піде на значну девальвацію гривні, подорожчають імпортні товари. Тяжче стане оплачувати кредити в іноземній валюті.

Та якщо тримати курс незмінним або девальвувати гривню поступово, пізніше економічні закони все одно візьмуть гору. Гривня обов`язково впаде. Знову відбудеться різкий обвал — як у 1998 і 2008 роках, вважає Уманський.

gazeta.ua