В Ужгороді на конференції говорили про співпрацю між Україною і “Вишеградською четвіркою”

Голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида у четвер, 13 травня, взяв участь у міжнародній науковій конференції «Вишеградська четвірка та Україна». Організатори заходу – регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень та дослідницький центр Словацької асоціації зовнішньої політики.

На конференції було проаналізовано відносини між Україною та країнами Вишеградської четвірки та окреслено спільні проекти, які будуть втілені в життя найближчим часом.

Відкриваючи наукову конференцію, директор регіонального Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва відзначила, що три з чотирьох країн Вишеградської четвірки – Польща, Угорщина та Словаччина, є нашими безпосередніми сусідами і саме цей факт можна використати для реалізації потужних міжрегіональний проектів.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, в свою чергу, зауважив, що необхідно привернути більше уваги до регіонального співробітництва, адже контакти Закарпаття з прикордонними областями Словаччини, Угорщина та Польщі засвідчили – євроінтеграція починається з малих кроків.

– Відносини між нашими країнами є прикладом стабільного балансу інтересів. Залучення прикордонних територій до участі у масштабних проектах дозволять посилити добросусідські відносини, – вважає Олександр Ледида.

Павол Гамжік, Надзвичайний і Повноважний посол Словацької Республіки в Україні повідомив, що країна, яку він представляє з липня цього року головуватиме у Вишеградській четвірці. Словацька сторона запропонує ряд ініціатив, які безумовно підтримають й інші європейські партнери

– Серед пріоритетів у співпраці з Україною головним є питання лібералізації візового режиму, – констатував пан посол. – Формат «Вишеград плюс», до якого долучиться Україна дозволить нашим країнам суттєво активізувати співробітництво у сфері безпеки, економіки.

ДОВІДКА

«Вишеградська четвірка» – регіональне об’єднання країн Центральної Європи, до якого входять Угорщина, Польща, Чехія і Словаччина. Була утворена 15 лютого 1991 pоку після ухвалення декларації, названої через місце прийняття Вишеградською.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації