Завтра, 1 червня — День захисту дітей

1-го червня вся світова спільнота відзначатиме світле і надзвичайно гуманне свято — Міжнародний день захисту дітей, який був встановлений у листопаді 1949 року рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок. В Україні День захисту дітей встановлений згідно з Указом Президента України від 30 травня 1998 року на підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім’ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей “Україна — дітям” та інших громадських організацій.
Цей день — це не тільки голосне й веселе свято дітвори, але й нагадування суспільству про необхідність дотримання та повагу прав дитини на життя, свободу думки, на освіту, відпочинок, дозвілля, на захист від насилля і експлуатації, як необхідної умови для формування гуманного, справедливого і благополучного суспільства.

Проблема захисту і виховання підростаючого покоління ніколи не втратить своєї актуальності, адже діти — гарант самозбереження, здоров’я і процвітання нації. Забезпечення та дотримання прав дитини — необхідність і потреба не лише сучасного етапу розвитку України, але й пріоритетний напрямок політики держави. Тому наші прагнення створити дітям достойні умови для повноцінного розвитку повинні втілюватися у реальних діях, адже діти — наше майбутнє.

Саме тому обов’язок батьків, родини, школи, органів влади та громадськості подбати про всебічний розвиток інтересів та здібностей української юні, забезпечити їй належний рівень виховання і дотримання прав та свобод дитини. Водночас, це і свято тих, хто завжди поруч із дітьми, хто піклується про них, виховує та допомагає їм. У цей день ми висловлюємо вдячність всім, хто своєю працею наповнює радістю їхнє життя, робить все можливе, аби дитинство було захищеним, крок за кроком готує дітей до нелегкого дорослого життя. Слова особливої поваги людям, які піклуються про діточок, котрі залишилися без батьківської опіки і найбільше потребують тепла і любові

Любі діти! Зичимо вам міцного здоров’я, добра, радості. Відкрийте свої серця світлу і добру, живіть без вагань і страху. Радуйте нас своєю невичерпною енергією, талановитістю та завзяттям. На вас ми покладаємо наші сподівання і надії, заради вас ми живемо. Віримо, що ви знайдете своє покликання, вірний шлях у житті і станете гордістю нашої країни!

Юрій КУХТА, головний спеціаліст служби у справах дітей РДА, “Верховина”