Закарпаття: У Мукачеві 52 підприємства експортують продукцію у 39 країн світу

Вплив світової фінансової та економічної кризи , звичайно, не оминув і промисловість міста Мукачева (в 2009 році знизилися темпи промислового виробництва) , як і промисловість України (за підсумками 2009 року індекс промислового виробництва склав –78,1 відсотка), так і нашої області (за підсумками 2009 року індекс промислового виробництва склав – 50,8 відсотка).

Але , незважаючи на це, практично всі підприємства міста працюють, виготовляють і реалізують продукцію. Сьогодні 57 підприємствами економіки міста Мукачева здійснюється експорт 20 основних груп продукції в 39 країн світу. Зокрема, ТзОВ “Фішер- Мукачево” весь обсяг вироблених лиж та ключок експортує в Австрію, Канаду, Росію. ВАТ “Мукачівський завод Точприлад”, вироблену ним продукцію на давальницькій сировині – гучномовці для мобільних телефонів та автомобілів, кабельну продукцію для автомобілів відправляє в Угорщину, Австрію, Бельгію, Польшу. ТОВ “Ено-Меблі”ЛТД біля 80,0 відсотка вироблених меблів експортує в США, Німеччину, Австрію, Англію, Францію, інші. Підприємства легкої промисловості здійснюють експорт продукції в Німеччину, Голландію, Бельгію, Італію, Францію, Угорщину, інші.

Якщо за підсумками роботи 2008 року (початок кризового періоду) обсяг реалізованої продукції промисловими підприємствами міста в загальноообласному показнику складав 8,3 відсотка, на початку 2009 року – 9,8%, то в кінці року цей показник зріс до 11,6 відсотка, і став другим показником в області.

Виконавчим комітетом міської ради спільно з роботодавцями міста проводиться значна робота з питань стабілізації діяльності промислових підприємств міста, а саме: пошуку нових замовлень, продовження дії існуючих договорів, інше.

Зокрема, на ВАТ “Мукачівський завод “Точприлад” розпочато виготовлення кабельної продукції для автомобільної промисловості для фірми “Відеотон” та “LEAR» – Угорщина, що дасть можливість наростити обсяги виробленої та реалізованої продукції, задіявши на виробництво значну кількість працівників. Продовжується співпраця з відомими фірмами «NXP” (Австрія) “Флекстронікс”(Угорщина”), “Тайко”(Польща), “PSS”(Бельгія), іншими.
Внаслідок чого, стабілізувалась і ситуація на ринку праці міста, вона стала доволі прогнозованою і керованою.

Якщо на кінець 2008 року – на обліку в Мукачівському міському центрі зайнятості знаходилось 1252 безробітних , а рівень зареєстрованого безробіття по місту складав 2,4 відсотка, то на кінець 2009 року на обліку знаходилось 775 безробітних , рівень зареєстрованого безробіття склав 1,5 відсотка ( по області – 1,7% , по Україні – 1,9% ). На протязі 2009 рік створено по місту 2176 робочих місць, в тому числі на ВАТ завод “Точприлад”- 351 робоче місце, ТОВ “Кабель Корп”- 24 робочих місця, на інших суб’єктах господарювання – 577 робочих місць, за рахунок підприємницької діяльності – 1171 робоче місце. Чисельність працівників, зайнятих в економіці міста, в тому числі в промисловості, на потязі 2009 року також мала тенденцію до зростання. Якщо в травні 2009 року в економіці міста було задіяно 26939 осіб ( в промисловості – 7334 особи), то в листопаді – 28003 особи (в промисловості – 8226).

Позитивні зрушення відбуваються і в таких галузях економіки як транспорт (у 2009 році перевезено вантажів на 12,6 відсотка більше до показника 2008 року, при тому, що у 2008 році цей показник був нижчим на 9,2 відсотка до показника 2007 року ; у 2009 році перевезено пасажирів на 6,7 відсотка більше до показника 2008 року, у 2008 році перевезено пасажирів на 2,1 відсотка більше до показника 2007 року), зв’язок (темп зростання доходів по галузі у 2009 році до показника 2008 року склав 161,8 відсотка).

Наведені вище показники свідчать про початок стабілізаційних процесів в діяльності економіки міста, незважаючи на нестабільне політичне становище в країні, розлад банківської системи, відтік інвестиційних ресурсів тощо.
На такий розвиток стабілізаційних процесів в усіх галузях економіки міста спрямована подальша робота органів місцевого самоврядування міста спільно з професійним потенціалом підприємств, організацій та установ нашого рідного міста Мукачева.

Відділ економіки Мукачівського міськвиконкому, “Мукачівська Ратуша”