Іти до лісу краще з добрими намірами та задля здорового відпочинку

Вся діяльність райорганізації УТМР Міжгірщини визначається у відповідності до вимог чинного законодавства про мисливство і рибальство та ухваленого (після третього читання) 21 січня 2010 року ВР України Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства, полювання і рибальства, охорони, використання і відтворення тваринного світу”.

Бо ж нині згідно з ст. 248 Кримінального кодексу України за здійснення браконьєрських дій на мисливських угіддях штрафи збільшено до 4250 грн. і більше. А згідно з “Таксами для обчислення розміру відшкодування збитку, завданого в результаті порушеного законодавства у сфері мисливського господарства і полювання” (від 18.VІІ.2007 року), тепер за незаконне добування будь-якої копитної дичини, дозволеної до відстрілу, браконьєру може “світити” і кримінальна справа. Про червонокнижні види і говорити нічого. За добування, наприклад, гоголя, ходуличника чи морського пісочника — кримінальна справа і штраф 3400 гривень.

Крім цього, ст. 12 розділу ІІІ загальних положень про державне регулювання у галузі мисливського господарства та полювання зазначається, що право на полювання у межах визначених мисливських угідь мають особи 18-річного і старше віку, іноземці, які мають відповідно до чинного законодавства оформлені дозволи на добування мисливських тварин, а також документи, які засвідчують право це робити. Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали дозвіл органу внутрішніх справ на право нею користуватися.

З огляду на вищеназвані нововведення до полювання прирівнюється перебування осіб на мисливських угіддях, у тому числі на польових і лісових дорогах, з відповідною вимогам чинного законодавства стрілецькою зброєю, знаряддями добування звірів і птахів, собаками мисливських порід, ловчими звірами і птахами або з продукцією полювання.

У відповідності до діючого законодавства з питань державного регулювання у галузі мисливського господарства та полювання і рибальства, з настанням весняно-польових робіт низовими мисливськими колективами організовано і проведено посадково-посівну кампанію на 8 га. Зокрема, посаджено картоплю і топінамбур на площі 2,5 га, посіяно овес на 5,5 гектарах. У цій важливій справі особливо відзначились первинні мисливські колективи, які очолюють Іван Химинець, Іван Красняник та Юрій Лазір.

У низових мисливських осередках продовжується заготівля кормових віників. Відрадні результати у цій справі разом зі своїми вихованцями має член президії райорганізації УТМР, директор Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ступенів імені Августина Волошина Володимир Залезинський. На сьогоднішній день вже виготовлено 40 годівниць, відремонтовано 25 біотехспоруд, впорядковано більше 100 солонців в цілому по району.

Так як полювання на самця косулі триватиме до 26 листопада 2010 року, радою райорганізації УТМР прийнято рішення про виділення кращим НМК додаткових ліцензій на відстріл косулі та кабана. Водночас застерігаю любителів поласувати дармовим м’ясом диких тварин, що на мисливських та водних угіддях Міжгірщини будуть проводитися рейдові перевірки з метою посилення боротьби з браконьєрами і губителями живності водних потоків Верховини.

Тож краще, мабуть, іти до лісу з добрими намірами та задля здорового відпочинку, ніж мати клопіт за порушення норм і вимог чинного законодавства в питаннях державного регулювання у галузі мисливського господарства та полювання, збереження багатств флори і фауни верховинського краю.

Василь ФЕДИНИШИНЕЦЬ, голова ради райорганізаціїї УТМР, “Верховина”