Закарпаття: Щоб гриби були вам на здоров’я…

На черговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при райдержадміністрації, що відбулося 11 червня 2010 року, одним із обговорюваних було питання профілактики отруєння населення грибами. З метою уникнення отруєнь, комісією розглянуто та затверджено “План невідкладних спеціальних заходів щодо профілактики отруєнь грибами серед населення Міжгірського району”.
Враховуючи, що грибний сезон розпочато, дамо декілька порад, яких необхідно суворо дотримуватись при збиранні та переробці грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду. Тоді ви уникнете випадкових помилок, що можуть призвести до отруєнь.

Літо і осінь є найбільш грибною порою. Страви з грибів — чудовий додаток до столу. Але треба пам’ятати, що вони можуть приховувати у собі небезпеку.

Розрізняють гриби їстівні, умовно їстівні та неїстівні. До їстівних відносяться білі, підберезовики, червоноголовці, маслюки, рижики, опеньки. До їх складу входять білки, жири, вуглеводи, вітаміни, макро- та мікроелементи. Білків у грибах більше, ніж у картоплі та капусті, а в сушених, наприклад, підосиновиках їх кількість сягає 35,4 проц. (у білих сушених до 20 проц.). Жири в грибах представлені такими важливими речовинами, як лецетин, ергостерин, а вуглеводи — тваринним крохмалом — глікогеном. Гриби містять у собі від 0,7 проц. до 2,5 проц. харчових волокон, а з вітамінів у грибах містяться переважно вітаміни групи В, в найбільшій кількості у них знаходиться ніацин. Смакові якості грибів пов’язані з наявністю в них азотистих екстрактивних речовин. Грибні відвари значно підвищують апетит, посилюють шлункову секрецію. Молоді гриби містять значно більше корисних речовин, ніж старі, причому в шапочках їх набагато більше, ніж у ніжці. Однак внаслідок того, що в грибах багато просякнутої хітином клітковини, вони належать до продуктів, що тяжко перетравлюються, тому при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, печінки, нирок людям похилого віку та дітям вживати гриби лікарі не радять.

Умовно їстівні гриби (грузді, підгрузді, повняки, сморжі та інші) містять отруту — геловелову кислоту, яка легко розчиняється в киплячій воді. Їх можна вживати в їжу після проварювання протягом 7-10 хвилин не більше 200 грамів на добу.

Отруйні — бліда поганка, червоний і сірий мухомори, жовчні гриби, несправжні опеньки та лисички, “сатанинські” або “чортові” гриби в їжу не вживаються тому, що містять сильну отруту, яка викликає тяжке отруєння, і навіть смерть. Важливо знати основні відмінні ознаки поширених отруйних грибів.

Бліда поганка трохи нагадує шампіньйон та деякі види сироїжок. Відмінною ознакою блідої поганки є бульбоподібне потовщення з білою оболонкою або облямівкою на кінці ніжки. Шапка в молодої блідої поганки куляста, у дозрілої — плеската.

Несправжня лисичка відрізняється від їстівної забарвленням пластинок нижньої поверхні шапки: пластинки у несправжньої лисички більш яскравого кольору, ніж верхня поверхня шапки і ніжка, їстівної лисички — однакового кольору.

“Сатанинський” або “чортів” гриб можна помилково прийняти за підосичник.

Жовчний гриб подібний до білого — боровика або підберезовика. Нижня і верхня частини його шапки жовтувато-коричневі, нижня, губчата поверхня, блідо-рожева. На ніжці є чорнувата сіточка. М’якоть на зламі червоніє.

Несправжні опеньки дуже подібні до їстівних. Вони відрізняються забарвленням шапки і нижньої поверхні пластинок. У несправжнього опенька яскрава жовто-зелена шапка, нижня поверхня пластинок біла або світло-глиниста. На верхній частині ніжки їстівних опеньків є кільце, якого у неїстівних немає.

Необхідно пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть викликати отруєння. Це буває в тих випадках, коли вживають старі або ті, які тривалий час зберігали після збирання. Гриби належать до тих продуктів, які швидко псуються, тому переробляти їх необхідно, як правило, у день збору. Гриби заготовлені про запас (засолені, мариновані та сушені) не слід зберігати більше року.

Перші ознаки отруєння грибами (нудота, блювання, біль у животі, пронос) з’являються через 1—4 години після їх вживання. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть наступає через 5-10 днів після отруєння. Отруйні гриби здатні пошкоджувати всі клітини людського організму, причому особливо страждають печінка, нирки, мозок.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою. Часто від того, як швидко буде надано допомогу, залежить життя людини.

До приходу лікаря, щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати хворому випити 3—4 склянки підсоленої води (або блідо-рожевого розчину марганцівки) і викликати блювоту. Процедуру треба повторювати кілька разів, поки промивні води стануть чистими. Після цього хворому потрібно дати активоване вугілля (4-5 пігулок) і напоїти міцним чаєм або кавою.

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Не користуйтесь сумнівними методами їх перевірки на отруйність.

Будьте обережні з дарами природи. Доброго Вам здоров’я!

Ярослава ЯНЧИК, головний спеціаліст відділу охорони здоров’я РДА, “Верховина”