Земля нагрілася до рекордної температури

Земля прогрілася до рекордного максимуму Американські вчені зафіксували в першому півріччі 2010 року рекордно високу температуру поверхні Землі.

У червні середня глобальна температура поверхні суші й океанів склала 61,1 градуса за Фаренгейтом (16,2 градуса за Цельсієм) – це на 1,22 градуса вище, ніж у XX столітті, повідомило

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) США.

Це найвищий показник з 1880 року, коли Центр кліматичних вимірювань при NOAA почав свою роботу. За його даними, в останні місяці температура вище звичайної фіксується в багатьох точках планети – в основному в Перу, центральних і східних штатах Америки, а також у ряді регіонів Азії.

При цьому в деяких регіонах, як не дивно, навпаки, зафіксовані температури нижче звичайних для цього місяця. Так, найбільш “холодними” визнані Скандинавія, південний Китай і північний захід США. Метеослужби Іспанії також заявили, що червень в країні був найхолоднішим за останні 13 років.

Тим часом у Європі спостерігається аномальна спека. Приміром, у Німеччині від виснажливої, 40-градусної спеки страждають вже не тільки люди, а й техніка. У берлінських електричках масово виходять з ладу кондиціонери, ламається вентиляція. У деяких випадках температура у вагонах досягає 50 градусів Цельсія.

Метеорологи при цьому закликають не сподіватися на швидку прохолоду. Вони попереджають, що до середини століття в країнах Європи спека в 40 градусів може стати нормою, а до кінця XXI століття нормою може стати і 50 градусів тепла.

Як повідомлялося, українські синоптики прогнозують на вихідні, 17-18 липня, новий температурний рекорд. Стовпчик термометра може піднятися вище +35,9 градуса, зафіксованих в 1931 році.

А в одному з московських житлових будинків випадково включили опалення. Люди рятуються від спеки на вулиці, де температура зашкалює за +33 градуси. До кінця тижня у російській столиці синоптики прогнозують 33-37 градусів зі знаком плюс.

tsn.ua