У Чехії і Словаччині через спеку плавиться асфальт

Температура повітря у Чехії та Словаччині стабільно тримається вище 35 градусів в тіні. Асфальт на дорогах щоденно нагрівається більше, ніж на 50 градусів.

 Через спеку плавиться асфальт Сильна спека у Чехії та Словаччині призвела до плавлення асфальтового покриття автомобільних доріг.

Через це місцева влада ухвалила рішення закрити для руху 9-кілометрову ділянку швидкісної міжнародної автостради поблизу міста Бор на заході Чехії. Ремонтні роботи триватимуть там до кінця серпня.

У Словаччині також розглядається можливість тимчасового припинення руху на найбільш постраждалих від спеки ділянках швидкісної автотраси між містами Тренчин і Жиліна, в центрі країни. У ці спекотні дні, коли температура повітря в обох республіках стабільно тримається вище 35 градусів в тіні, асфальт на дорогах щоденно нагрівається більше, ніж на 50 градусів.

У п’ятницю в Чехії була зафіксована рекордна навіть для середини липня температура повітря – 38 градусів із позначкою плюс. На півдні Словаччини термометр піднявся до позначки 39 градусів. Метеорологи не виключають можливості посилення спеки.

Українці також продовжують потерпати від спеки. На вихідних в Україні очікується до 37 градусів зі знаком плюс, а також мінімальна кількість опадів. Понеділок принесе дощ лише західним областям.

Загалом у першому півріччі 2010 року вчені зафіксували рекордно високу температуру поверхні Землі. За прогнозами науковців, до кінця століття спека у 50 градусів в Європі стане нормою.

tsn.ua