Фестиваль “Дзвінкі перлини Верховини” пройде у неділю на Воловеччині

Фестиваль “Дзвінкі перлини Верховини” започаткований 2008 року і проводиться у селищі Воловець. Мета фестивалю – виявлення талановитих виконавців народної інструментальної та вокальної музики, успадкування і популяризація традиційної манери виконання, збереження самобутньої народної культури, звичаїв, традицій, обрядів, автентичного музичного мистецтва, популяризації народної музики, пісні, танцю, творів декоративно -прикладного мистецтва, а також зміцнення творчих зв’язків між колективами.

Карпатський регіон справедливо вважають царством коломийок. І зовсім невипадково. Адже вона, як жоден інший пісенний жанр розмаїта. Без жодного перебільшення, коломийка могла б бути своєрідним символом Карпатської землі, його розпізнавальним знаком на мапі світу.

Спів, танець, музика, що характерні для коломийки, є вираженням духу народу, його колективних прагнень та емоцій. Об’єднуюча сила музики і співу збирає гуманістичні прагнення окремих людей в єдиний порив, музика відкриває кожного в усіх і всіх у кожному, рятує від самотності, допомагаючи знайти спільників та однодумців.

У коломийках найдорожче – рідний край, доля народу, його героїчні сини і дочки, матір, близькі і друзі, стежки дитинства і юності, а також перше кохання і перше розчарування, отже біль, тривога. У коломийках відчутне ніжне і чуле серце, вразливе на красу, зігріте любов’ю до світу.

Коломийка, як і народна творчість, – невмируща, бо в ній закладена сила, яку важко розгадати й описати. Коломийка – духовний супровід багатьох поколінь і нинішнього також.

На фестивалі передбачається проведення виставки -ярмарку, на якій представлені всі види робіт декоративно – прикладного мистецтва не тільки району але й області.

Під час проведення фестивалю буде діяти туристична виставка, на якій представлені презентаційні матеріалів про туристично-рекреаційний та інвестиційний потенціал Воловеччини. Тут відбудеться виставка -презентація населених пунктів району, на якій будуть показані твори декоративно-прикладного, образотворчого мистецтва, експозиції квітів, пригощання верховинськими стравами, виставка мисливських трофеїв, ярмарка дарів лісу. Відбудеться конкурс на найсмачнішу старовинну Верховинську страву.

Розпочнеться фестиваль з урочистої ходи святкової колони фольклорних колективів, троїстих музик з сіл Воловеччини та учасників свята з районів області від районного будинку культури до головної сцени по центральній вулиці.

Фестиваль “Дзвінкі перлини Верховини” відбудеться 25 липня 2010 року в смт Воловець. Початок фестивалю о 12.30 год.

zakarpatpost.net