Закарпаття: КРУ за 6 місяців знайшло порушення на 165 із 187 перевірених підприємств

Протягом І півріччя 2010 року працівниками КРУ в Закарпатській області проведено 191 контрольний захід, що на 14 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.  У ході проведених контрольних заходів перевірено 187 підприємств, установ та організацій. Встановлено порушення фінансово-господарської дисципліни на 165 підприємствах, установах та організаціях, що становить 88,2 відсотка від загальної кількості перевірених.
На 113 об’єктах працівники КРУ виявили недоотримання (втрати) фінансових ресурсів на загальну суму  6,8 млн. грн., що майже на 1,8 мільйона більше, ніж торік (за аналогічний період минулого року – 5 млн. грн. ),  в тому числі бюджетами – 5,5 млн. грн.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року сума виявлених недоотриманих фінансових порушень зросла на 1,8 тис. грн. (в 1,4 рази).
Проведеними контрольними заходами на 153  підприємствах, установах та організаціях  встановлено незаконні, нецільові витрати та недостачі на загальну суму 10,6 млн. грн., у тому числі за операціями з бюджетними коштами – на 8,5 млн. грн.

Незаконні витрати виявлено на 151 підприємствах, установах та організаціях на загальну суму 9,7 млн. грн., в тому числі за рахунок бюджетних коштів на 7,9 млн. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року сума виявлених  незаконних витрат зросла на 2041,63 тис. грн., або на 26,4%.

На 8 підприємствах, установах та організаціях встановлено не за цільовим призначенням проведених витрат на загальну суму 567 тис. грн.
Крім того, на 29 об’єктах встановлено недостач ресурсів на загальну суму 308  тис. грн., з них в бюджетних установах – на 143 тис. грн.

Крім того, ревізори встановили втрати фінансових і матеріальних ресурсів, допущених унаслідок неефективних управлінських дій. Такі факти виявлені на 52 об’єктах на суму 3,4 млн. грн., в тому числі упущених вигод – на суму 1,8 млн. грн., непродуктивних (зайвих) витрат – на 1,6 млн. грн.

Фінансові порушення, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів виявлено на 119 об’єктах контролю на суму 83,8 млн. грн.; заниження в обліку вартості активів та їх лишки виявлено на суму 54,2 млн. грн.; завищення кредиторської заборгованості та зобов’язань перед фізичними особами встановлено на 193,5 тис. грн.. Також встановлено факти оплати за державні кошти вартості товарів, робіт і послуг без проведення процедур закупівлі на загальну суму 12,6 млн. грн.

Слід відзначити, що цього року спостерігається тенденція збільшення виявлених сум фінансових порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року: цьогорічне збільшення становить 5 млн. грн.

З недоотриманих фінансових ресурсів надійшли до бюджетів та бюджетних установ і організацій  4,4 млн. грн., або 65,2 %  від виявлених.

Протягом  І півріччя 2010 року забезпечено відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів на загальну суму 8,3 млн. грн., що складає 78,4 % від виявлених.

Усунення порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, забезпечено  в сумі 69, 7 млн. грн., що складає  83,2 % від виявлених.
Загалом протягом цього року слід відмітити стійку тенденцію до збільшення сум відшкодування встановлених фінансових порушень в порівняння з аналогічним періодом минулого року та забезпеченого відсотку відшкодування. Так, сума надходження фінансових ресурсів збільшилася на 2,3 млн. грн. (відсоток відшкодування  по даному показнику  за аналогічний період минулого року складав лише 42,9 %, а за січень-червень 2010 року – 65,2 %).

Протягом І півріччя цього року сума відшкодованих і поновлених незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів зросла на 3,2 млн. грн. До речі, відсоток відшкодування  по даному показнику  за аналогічний період  минулого року складав лише 49,0 % а за січень-червень 2010 – 78,4 %).

Сума усунення порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів зросла на 28,5 млн. грн. За цим показником також спостерігаються позитивні тенденції в роботі КРУ: відсоток відшкодування  по даному показнику  за аналогічний період  минулого року складав лише 52,3 % а за січень-червень 2010 – 83,2 %.

За результатами проведених контрольних заходів КРУ в Закарпатській області застосовано низку фінансових санкцій до порушників фінансово-бюджетної дисципліни: зокрема, у 7 випадках проведено зупинення операцій з бюджетними коштами, ще в 7 випадках зменшено бюджетних призначень (асигнувань) розпорядникам бюджетних коштів та  призупинено бюджетних асигнувань у 18 випадках.

З метою вжиття відповідних заходів до порушників фінансової дисципліни до правоохоронних органів протягом  І півріччя 2010 року передано 79 ревізійних матеріалів.

За результатами розгляду матеріалів ревізій цьогоріч порушено 23 кримінальні справи.

Реалізуючі право на звернення до суду  в інтересах держави стосовно стягнення коштів, одержаних підконтрольними об’єктами за незаконними угодами, без встановлених законом підстав та з порушенням чинного законодавства і якщо підконтрольною установою не забезпечено виконання вимог щодо усунення порушень законодавства  з питань збереження і використання активів протягом звітного періоду пред’явлено 13 позовів до суду щодо відшкодування винними особами втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 25 млн. грн.

За порушення фінансової дисципліни КРУ в Закарпатській області  складено протоколів про адміністративні правопорушення  на 335 посадових осіб. Притягнуто до адмінвідповідальності 308 посадових осіб. До дисциплінарної відповідальності протягом І півріччя 2010 троку притягнуто 116 посадових осіб, що на 30 осіб більше порівняно з аналогічним періодом минулого року; до матеріальної відповідальності притягнуто 12 осіб.

Протягом І півріччя 2010 року, для прийняття управлінський  рішень  за результатами ревізій і комісійних  перевірок, направлено 225 інформацій, крім того, направлено  28 аудиторських звітів і відповідних інформацій та  надано 44  пропозиції за результатами державних фінансових аудитів. Всього прийнято 170 управлінських рішень за результатами  ревізій і комісійних  перевірок, що на 19 рішень більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області