Уряд підписав заборону української мови

Екс-міністр освіти і науки, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук вважає, що нинішній уряд підписав накази, котрі відповідні Валуєвському циркуляру та Емському указу, що забороняли використання української мови.

Про це йдеться у заяві Вакарчука у відповідь на скасування Кабміном обов’язкового іспиту з української мови при вступі в аспірантуру та для отримання ступеня кандидата наук.

“Якщо навести історичні паралелі, то як це не парадоксально, але постанова Кабінету Міністрів від 28 липня 2010 року за своїм змістом і бюрократичною риторикою нагадує сумнозвісні Валуєвський циркуляр і Емський указ”, – вважає Вакарчук

Вакарчук зазначив, що відповідні зміни викладені у восьми пунктах, із них – у семи пунктах ці зміни сформульовано так: “слова “української мови (за професійним спрямуванням)” виключити”.

“Чи урядовці, котрі читали і подавали проект постанови на затвердження Кабінетом міністрів, не вжахнулися від такого суцільного “виключення” української мови з академічного вжитку, чи робили це з якимось особливим завзяттям? Адже цей документ такий суголосний із Емським указом, що рясніє словосполученнями “Воспретить в Империи печатание”, “Воспретить публичные чтения”, “запретить газету” тощо”, – наголосив Вакарчук.

Він також здивований тим, чому Кабмін скасував обов’язковий іспит з української мови “так швидко і без жодного обґрунтування, без будь-якого обговорення”.

На думку Вакарчука, в Україні зараз, “як ніколи раніше за всі роки її незалежності, зростає мовна асиметрія науково-інформаційних джерел, наукової та навчальної літератури на користь російської”.

“Українському уряду не повинно бути байдуже, яке мовне обличчя має сьогодні українська освіта та наука. І саме тому урядовці та політики не можуть виявляти демонстративної ойкофобії до всього українського, зокрема щодо української мови, бо це безперспективно з погляду політичної доцільності та безвідповідально перед українською державою і суспільством”, – заявив екс-міністр.

Нагадаємо, 30 липня Кабінет міністрів скасував іспит з української мови (за професійним спрямуванням) при вступі в аспірантуру та складання кандидатського іспиту з української мови для отримання ступеня кандидата наук.

Довідка. Валуєвський циркуляр 18 липня 1863 року — таємний циркуляр міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Валуєва до територіальних цензурних комітетів, в якому наказувалося призупинити видання значної частини книг, написаних “малоросійською”, тобто українською мовою. Згідно з указом заборонялась публікація релігійних, учбових і освітніх книг, однак дозволялась публікація художньої літератури.

Мотивом до видання циркуляру став страх царської влади, що публікації книг українською мовою стимулюють зростання сепаратистських, пропольських та антицарських настроїв.

Дію Валуєвського циркуляру було закріплено і розширено шляхом видання імператором Олександром II Емського указу 1876 року, згідно якого видання творів українською мовою заборонялося практично повністю.

Свою назву Емський указ отримав від німецького міста Бад Емс, де Олександр II вніс поправки і підписав підготовлений спеціальною комісією указ.

tsn.ua