Декан стоматологічного факуттету УжНУ Юрій Переста: «Безвідповідальним і невимогливим у стоматології – не місце»

Людина приходить на цей світ з певною місією. Але не кожен може зрозуміти, яке саме земне завдання стоїть перед ним. Ті ж, які це зрозуміли, стають великими людьми, що приносять в наш світ нові ідеї, роблять багато добрих справ, творять добро. Саме до таких можемо віднести нашого земляка, доктора медичних наук, професора, декана стоматологічного факультету УжНУ Юрія Юрійовича Пересту. У щорічному рейтингу «Лідер року» за активну і успішну діяльність Експертна Рада журналістів краю визнала Юрія Пересту лідером у номінації «Менеджер року». У розмові із журналістом «НЕДІЛІ» пан Юрій розповів  про життя факультету стоматології, поділився поглядами на сучасні реалії життя.

«Нестача стоматологів у державних закладах складає біля 30%»

– Стоматологічний факультет – один з наймолодших в УжНУ. Розкажіть, будь ласка, кілька слів про його життя.
– Стоматологічний факультет УжНУ – наймолодший факультет не лише в УжНУ, а й Україні. Хоча відкрити його було досить важко, та незважаючи на прогнози багатьох скептиків це вдалося зробити. Велику допомогу в цій справі надав тодішній Глава Секретаріату Президента, наш земляк Віктор Балога, відповідну позицію зайняв і ректор Микола Вегеш. Отак, спільними зусиллями 31 січня 2006 було урочисто відкрито відкритий факультет стоматології. Спочатку навчальна база факультету складалася з однієї кімнати – приміщення, у якому нині працює приймальна комісія. А вже через рік нам передали у дуже занедбаному стані приміщення студентської їдальні. За чотири роки крок за кроком перепланували цю споруду, дещо перебудували і маємо тепер чотири кафедри.

Ремонтні роботи тривають і досі. Ще до 1 вересня плануємо завершити реконструкцію першого поверху, де працюватиме центр імплантології, який стане першим навчальним центром імплантології на базі вузу, та студентську поліклініку для того, щоб надавати допомогу нашим краянам. На базі обласної поліклініки УМВС будемо відкривати європейську стоматологічну клініку, яка буде надавати стоматологічні послуги правоохоронцям та членам їх родин. Тут проходитимуть практичне навчання наші студенти, базуватимуться викладачі кафедри дитячої стоматології, ортопеди, консультуватимуть пацієнтів доценти та професори. Для того, щоб ми могли розширити діапазон надання допомоги – прагнемо провести повну диспансеризацію дітей дошкільного віку м. Ужгорода, а в перспективі і школярів. Дуже важко здійснювати цей процес, не маючи бюджетного фінансування. Практично вся робота, яка нині ведеться здійснюється за рахунок коштів з благодійного фонду «Клінічна стоматологія», який фінансується меценатами та всіма небайдужими людьми.

– Яка потреба нашої області в стоматологах?
– Якщо взяти до уваги гірські райони краю, то в кожному з них у державних клініках дефіцит у 5-8 кваліфікованих стоматологів. Згідно офіційної статистики область на 90% забезпечена стоматологами, а якщо врахувати, що біля 30% з них пенсіонери, то нестача фахівців стоматологів у державних закладах складає біля 30%. Перший випуск нашого факультету, якраз і повинен би зменшити цей дисбаланс.

– Нині вже закінчилася вступна компанія. Чи користується популярністю стоматологічний факультет серед абітурієнтів?
– До прикладу, у минулому році на 20 місць держзамовлення було 152 заяв, нині на 25 місць держзамовлення вже зареєстровано 200 заяв. Думаю, до кінця вступної кампанії буде 10 претендентів на одне місце. Це свідчить про збільшення популярності нашого факультету і про стабільну потребу в стоматологах. Відрадно зазначити, що в нас збільшилася кількість абітурієнтів з інших областей – Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, з тих регіонів, де працюють аналогічні заклади. Можна говорити, що за 4 роки досягли відповідного рівня.

– Юрій Переста по відношенню до студентів і працівників декан вимогливий чи досить ліберальний?
– У відношенні до роботи в першу чергу дуже вимогливий до себе, цього ж вимагаю від підлеглих та й студентів також. Доводиться багато працювати , щоб система підготовки наших студентів була якісною, адже основне завдання вищої медичної школи – підготовка висококваліфікованих кадрів. Професія лікар, а тим більше лікар-стоматолог дуже відповідальна. Тут помилок припускатися неможливо, бо вони занадто дорого коштують, на кону – здоров’я людей. Безвідповідальним і невимогливим у нас просто не місце.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Єдине позитивне нововведення в освіті – система зовнішнього тестування»
– Нині в Україні багато говориться про введення страхової медицини. Ваша позиція стосовно такого кроку ?
– До страхової медицини слід було прийти як говориться не сьогодні, а ще вчора – це той важіль, який підніме вітчизняну медицину з кризи. По-перше – послужить фінансовим забезпеченням медичної галузі, по-друге – кадровим, по-третє – підніме професіоналізм у лікарів, який відповідатиме вимогам і стандартам сучасної європейської медицини. Ще у 1998 році група провідних медиків з України у складі делегації МОЗ, у числі яких був і я проходили стажування в Австрії, де вивчали систему страхової медицини австрійської республіки. Після приїзду назад відправив доповідну записку і пакет документів в Міністерство охорони здоров’я з метою затвердження пілотного проекту страхової медицини в Закарпатській області. Але відповіді з МОЗУ за 12 років не дочекався… Наразі задля того, щоб ввести бюджетну страхову медицину в першу чергу потрібно підготувати законодавчу базу, яку нашим депутатам потрібно вже було прийняти давно.

– Ваша думка з приводу реформ в освітянській галузі, а особливо в середній школі…
– Упродовж останніх десяти років, спостерігаючи за нововведення Міністерства освіти і науки, виявив для себе певну закономірність – з приходом нового міністра до влади у сфері освіти починаються нові реформи. Вчителі середніх та навіть вищої шкіл не встигають крокувати в ногу з часом і просто змучилися від різних інновацій. Не розумію, для чого взагалі потрібно вигадувати велосипед, якщо рівень освіти ще за радянських часів був досить високий і радянські спеціалісти у будь-якій галузі були одними з найкращих. Для чого було потрібно це все зруйнувати, а потім вигадувати щось незрозуміле ще й створювати суперечку навколо цього.

Як результат – порушена ціла система освіти, щороку видаємо нові підручники, переробляємо навчальні плани, проходить перепідготовка вчителів, а все це величезні витрати. Подібні експерименти слід проводити в окремих навчальних закладах, на протязі кількох років, оцінити їх придатність і відповідність, а вже потім впроваджувати на загальнонаціональний рівень. Єдиним позитивом у нововведеннях відмічу вдосконалення системи зовнішнього тестування. Нині при вступі у вузи має вагу і атестат середньої школи, що звісно підніме рівень шкіл, гімназій та ліцеїв.

«На 1 вересня хочемо відкрити дві стоматологічні клініки»

– Життєве кредо Юрія Перести
– Воно просте і пов’язане з моєю професією. Ще Гіппократ говорив: «Не зашкодь». Тобто роби добро. А якщо не виходить, то краще не братися за справу, яка принесе шкоду іншому.

– Щоб ви хотіли змінити на краще на стоматологічному факультеті?
– Планів багато, адже функціонуємо лише четвертий рік і триває динамічний процес розвитку. Якщо чотири роки тому багато хто пророкував, що в нас немає майбутнього, то сьогодні ці прогнози канули в Лету, ми зайняли свою нішу і фактично вирівнялися як у матеріальному стані так і в професорсько-викладацькому складі з відповідними закладами інших вузів країни. Були й такі, які стверджували, що в нас не буде відповідної кількості студентів – на сьогодні маємо один з найбільш високих конкурсів у державі. Треті говорили, що готуємо майбутніх безробітних стоматологів. Відмічу, що вже тепер підписаний договір з приватною клінікою у Словаччині, яка щороку забиратиме 10 випускників до себе на роботу, думаю, що у майбутньому ця кількість збільшиться.

Нині у клініках центральної Європи спостерігається дефіцит фахових стоматологів, зокрема в Угорщині, Чехії та Словаччині. Якщо вдасться втілити все задумане у реальність, то факультет стане серйозною навчально-методичною і лікувальною базою, якою на сьогоднішній день практично він уже є. За минулий рік ми пролікували 4 тисячі краян, у два рази більше пройшли диспансеризацію. Наразі формуємо колектив професіоналів, науковців. В цьому році запросили на роботу трьох професорів, двох докторів медичних наук з Словаччини, двох доцентів з Києва. Виходимо на відповідний рівень кадрового забезпечення і розширяємо кількість працівників до 50 (професорсько-викладацький склад). У нас будуть проводити майстер-класи провідні стоматологічні компанії України і провідні хірурги-стоматологи.
На перше вересня хочемо відкрити дві клініки – одну на базі лікарні УМВС, іншу – клініку ортопедичної стоматології та імплантології – на першому поверсі факультету.

– Ви людина зайнята. А у вільний час чим полюбляєтеся займатися?
– Його дуже мало, адже я ще й діючий хірург. Щодня до 13.00 проводжу в лікарні, а потім до 18.00 займаюся справами факультету. Якщо випадає нагода, проводжу його в родинному колі та друзями. А коли є нагода, разом з сином полюбляємо рибалити, подобається активний відпочинок на природі, а ще, читаю книги.

– Побажання краянам, читачам “НЕДІЛІ” від Юрія Перести.
– Бажаю всім сімейного затишку, душевного спокою, здоров’я та вдачі у житті.

Довідка «НЕДІЛІ»
Народився Юрій Переста 16 березня 1966 р в м. Мукачево сім’ї службовців. Закінчив середню школу з золотою медаллю, потім медфак УжНУ – теж з відзнакою. Три роки стажування в Москві на посаді клінічного ординатора Всесоюзного наукового центру хірургії. Потім захист кандидатської дисертації і повернення на малу Батьківщину, до Ужгороду. З 1992по 1996 Юрій Юрійович працює асистентом кафедри госпітальної хірургії, з 1996 по 2002 – доцент цієї ж кафедри, а з 2002 р – професор. У 2003 році Юрій Переста захистив докторську дисертацію, а через рік отримав атестат професора кафедри госпітальної хірургії. Упродовж всього цього часу Юрій Переста практикуючий хірург. З 1996 по 2005 рр – завідувач відділенням хірургії №1 обласної клінічної лікарні. 5 років пропрацював головним хірургом управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. А з 2006 року очолює кафедру хірургічної стоматології і щелепно-лицевої хірургії та стає деканом новоствореного стоматологічного факультету Ужгородського національного університету.

Роман СЕНИШИН, газета “НЕДІЛЯ”
nedilya.at.ua