Закарпаття: Столичний інвестор взявся відроджувати в краї вівчарську справу

На черговій нараді-зустрічі з депутатами та активом с. Лубня, яку проводив перший заступник голови Великоберезнянської райдержадміністрації Василь Кірик, інвестор із Києва Володимир Смоляр підтвердив наміри розпочати вівчарську справу саме в цьому гірському селі.
– Спочатку плануємо завезти на утримання та відгодівлю  – запевнив він – десь біля 250 овець. Добираємо людей-лубнян для роботи.

Перспективна ідея, з одного боку, сподобалася горянам і сільській раді, бо в селі немає жодних виробництв, а отже й заробітку, з іншого, – насторожувала: як не як, а вівчарстом тут давно не займаються. Землі мешканців села в основному розпайовані, і як правило, не використовуюються, заростають чагарниками.

А представник інвестора зі столиці переконував:

– Вже й фірму вдалося зареєструвати  – ТОВ “Агро-Карпати”. Домовились з колегою підприємцем з Рахівщини, котрий погодився навчити  людей вівчарству. Наступний етап – утримання та відгодівля великої рогатої худоби. Усі нюанси справи  оперативно погоджуємо з головою села Василем Вайдою …

А нюансів назбиралося не таке вже й мало: і земельні ділянки вишукати, з її власниками все погодити, людей підібрати, місце утримання отари облаштувати  і документацією займатися…
Рішення прийняте головою Василем Вайдою, депутатами та громадою одне: скликати позачергову сесію  сільської ради за участі інвестора, директора ТОВ “Агро-Карпати” Мілана Микитича, представників виконавчої гілки влади району, землевпорядних служб і дійти злагоджених і правильних висновків. А на обговорення винесли питання  цілком слушне: про надання дозволу  на розробку проекту відведеня земельних ділянок для ведення підсобного господарства, сінокосіння, випасання худоби та овець.

Розмова була зацікавленою і принциповою.

Представники інвесторів Володимир Смоляр та Мілан Микитич поінформували депутатів та присутніх про те. Що перша отара  в кількості 55 овець  вже облюбувала собі гірські схили  Лубні , зведено кошару з навісом для ночівлі та відпочинку . Доглядають за вівцями Михайло Івашкович та Євген Шинглович.

Початок, хоча й несміливий зроблено. На черзі – нова партія овець. Та аби добрій справі доти “зелене” світло рухатись далі, представники вівчарського бізнесу  мають отримати відповідні дозволи  й гарантії.

Виступаючі на сесії перший заступник  голови райдержадміністрації Василь Кірик та заступник начальника районного відділу держкомзему Василь Піпін були одностайні у думці  про всіляку підтримку й сприяння започаткованій справі.

Після обговорення депутати прийняли рішення, яки надається дозвіл  інвесторам  на розробку відповідних проектів, складання бізнес-плану  ТОВ “Агро-Карпати” на перспективу.

… По завершені сесії  депутати оглянули місця випасання  та утримання овець. Отара саме простувала до об лаштованої кошари. Тварини вервечкою вертали до місця відпочинку.
Перший заступник голови райдержадміністрації  Василь Кірик зустрівся з вівчарями цікавився їхніми умовами роботи та побутом. Нічліг вівчарів  треба ще облаштовувати та й платню варто б виплачувати своєчасно…

– Гадаю, – каже Василь Кірик, – започаткувати будь-яку справу  непросто, завжди виникають і перепони  і несподіванки. А от факт , що кияни взялися за вівчарство в Лубні, заслуговує на увагу  й підтримку. Віддаленим бо населеним пунктам, де спраглим до роботи горян нема до чого долучитися , так потрібен інвестор. І районна влада  робитиме усе можливе, аби він зі своїм капіталом приходив у наші верховинські села. Допомагав їх відродженню.

Юрій Кичак, Карпатська зірка, Закарпаття онлайн.БЛОГИ