Українці більше не вірять в економічні успіхи своєї країни

В Україні вже другий місяць поспіль псуються очікування населення щодо поліпшення ситуації в економіці. Ще в травні майже половина населення (48,5%) з оптимізмом дивилася в майбутнє, а вже на початок серпня число оптимістів в країні скоротилося до 43,2%.

Про це свідчить дослідження споживчих настроїв в Україні, що проводиться компанією GFK Ukraine спільно з Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД).

Так, за червень-липень індекс споживчого настрою скоротився з 97 до 86,4 пунктів (особливо різке падіння сталося в останньому місяці – на 8,1 пункт). Це означає, що ще в травні майже половина населення (48,5%) з оптимізмом дивилася в майбутнє, а вже на початок серпня число оптимістів у країні скоротилося до 43,2%.

На думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, це пов’язано з негативними очікуваннями населення з приводу майбутнього врожаю, можливої другої хвилі кризи, а також намірів влади провести непопулярні реформи.

В основному падіння індексу споживчих настроїв сталося через те, що в українців різко погіршали очікування відносно особистого матеріального становища (з 107,3 пунктів у травні до 95,3 в серпні). Знизилася і оцінка перспектив росту економіки (з 109 до 87,4 пунктів).

“Наміри провести низку непопулярних реформ, зокрема збільшити ціни на енергоносії і підвищити пенсійний вік, до яких підштовхує уряд відновлення співпраці з МВФ, були прохолодно сприйняті більшістю українців. Водночас уповільнення темпів відновлення економіки України разом зі спекою, що загрожує врожаю зернових, спонукає населення України до більш песимістичних економічних очікувань”, – говорить керівник програми “Соціальна економіка” МЦПД Максим Борода.

Найкардинальніше погіршали очікування в населення з доходом нижче за середній. На початку серпня тільки 27,5 % з цієї групи з оптимізмом дивилися в майбутнє, тоді як усього місяць тому оптимістів серед них було 37%. Погіршення настрою в заможніших прошарках населення не таке стрімке: з 44,4% до 42% – у людей з середніми прибутками і з 51 до 47% в українців з прибутками вище за середні.

Водночас експерти не схильні драматизувати ситуацію і оголошувати, що різке погіршення споживчих настроїв неминуче негативно відіб’ється на галузях реальної економіки. Наприклад, призведе до зниження роздрібного товарообігу (індикатор, що характеризує купівельну активність населення).

А ось у те, що уряду своїми діями вдасться переламати тенденцію і вселити оптимізм в українців, експерти вірять слабо. “У другій половині 2009 року основним чинником поліпшення настроїв була стабільність гривні, весною цього року – політична визначеність. Проте усі хороші події, які могли статися з Україною цього року, вже сталися, і чекати істотного поліпшення настроїв не варто”, – вважає головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан.

tsn.ua