Крадіжок грошей з кредиток значно побільшає

Ваш електронний гаманець – під загрозою. Щомиті з нього можуть поцупити те, що нажите непосильною працею.

Минулого року 13 млн. гривень безслідно зникло з пластикових карток українців. Нацбанк пов’язує це з використанням банками застарілих технологій, зокрема, карток із магнітною смугою, замість сучасніших чіп-карток.

Нинішнього року буде удвічі більше – і це ще оптимістичний прогноз. Раніше такі злочини були з розряду екзотики, сьогодні в чужі електронні гаманці зазирають систематично.

У Нацбанку наполегливо радять підвищувати рівень безпеки платіжних систем. Зокрема, випускати картки зі спеціальним чіпом. Він, на думку експертів, підвищує захист від незаконного втручання.

Банкіри переконані, що перевипуск карток – не панацея від крадіїв і захищають платежі спеціальними системами.

Розвиток інтернет-комерції додає можливості ІТ-злочинцям. Інформація про покупки у всесвітній мережі викрадачі перехоплюють за допомогою вірусних програм. Головна порада – використовувати картки, на яких не великі суми грошей.

Скімінг – один зі способів украсти гроші з картки. Інтернет рясніє порадами як спустошити електронний гаманець. Спеціальні накладки на банкоматі зчитують номер та пін-код. Далі картка дублюється і гроші міняють власника за лічені хвилини.

Ноу-хау крадіїв – шиммінг. Шпигунський пристрій узагалі важко помітити. Один із способів незаконного зняття грошей використання тонкої плівочки схожої на скотч. Наклеюється на клавіатуру і потім зчитується інформація.

Невигадливий експеримент – перевірити уважність киян. Плівка на клавіатурі, як мінімум, має насторожити. Перший же клієнт спокійно знімає гроші.

Незвичайна клавіатура банкомата не викликає підозри і в наступної жертви експерименту.

Безпечність, із якою українці ставляться до пластикових карток шахраїв задовольняє. Тому кількість крадіжок в Україні лише зростатиме.

tsn.ua