Сьогодні на Закарпатті презентували нову програму з управління відходами

Новий проект, що має на меті вирішити питання з утилізацією відходів, презентували у понеділок, 6 вересня на Закарпатті. Його представляли Вадим Пожарський, начальник управління міжнародних відносин Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Поул Саймон, керівник проекту “Управління відходами – ENPI Схід”, Райн Ханс, керівник відділу представництва Європейського Союзу в Україні, ряд науковців.  Обласну владу представляв заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр.
Проект називається “Управління відходами – ЄNP Схід” і має на меті сприяти країнам-партнерам в їхніх зусиллях щодо зниження ризиків, що виникають через неналежне управління відходами. Він буде впроваджуватися в Азербайджані, Білорусії, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні, а також у Російській Федерації. Загалом, з різних фондів Євросоюзу на проект буде виділено майже 6 мільйонів євро. Закарпатська область – єдина в Україні область, яка потрапила до нової програми.

Як повідомив Поул Саймон, керівник проекту “Управління відходами – ENPI Схід” Поул Саймон, головною метою є вдосконалення управління відходами шляхом підтримки найкращих стандартів на очисних підприємствах, збільшення обсягів збору відходів та сортування, а також збільшення повторного використання, відновлення та безпечної утилізації відходів.
Щодо Закарпаття, то в нас проект буде реалізуватися до грудня 2013 року. Заплановано інвентаризувати існуючі незаконні звалища відходів та розробити стратегію з управління відходами на 15 років.

Заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр зауважив, що Закарпаття надзвичайно зацікавлене в реалізації проекту, адже проблеми з утилізацією побутових відходів є серед ключових в регіоні.

– На Закарпатті плануємо створити модель  європейського зразка, яка стане оптимальною для вирішення проблем з відходами, – зазначив Віктор Феєр. – Тут застосовуватимуться європейські технології і це стосуватиметься як збору сміття, так і  його утилізації.

Прес-центр ОДА