Закарпаття: На Рахівшині відгуляло картопляне свято “Гуцульська ріпа”

Село Лазещина Рахівського району відгуляла картопляне свято “Гуцульська ріпа”. У самому епіцентрі гір бігали маленькі “ріпки” й пропагували основний продукт харчування цього села — картоплю.
Місцеві господині наготували картопляних делікатесів. Картопляний торт, вареники із картоплі з різноманітними начинками, кремзлики, картопляні пончики. Близько 10 хазяйок виставили кулінарні витвори на своєрідну виставку, а плід їхньої праці відповідно оцінювали. На цьому фесті не надто пахло комерційністю, позаяк гості свята могли безоплатно частуватися картопляною смакотою.

Програма фесту — традиційна для Закарпаття. Концерт, гуцульські співанки, але головна тема — картопля.

Пані Василина, яка мешкає в Лазещині, брала участь у приготуванні кулінарної фішки свята — ріп’яника. Його готували кілька господинь з 50 кг картоплі, 1,5 кг бринзи, 1 кг твердого сиру, яєць та масла. Ця страва поєднала у собі гарну форму й зміст, бо ж смачно і гарно, з любов’ю декоровано.

Пані Васелина наголошує, що картопля у Лазещині — основний продукт на столі. Біда тільки, що цього року був поганий врожай. Для своєї родини жінка також щодня готує різноманітні страви з її величності ріпи, як її тут називають.
А цієї неділі картоплю возвеличили на святі.

Евеліна Гурницька, РІО