Що треба знати, аби не отруїтися грибами

Після перших осінніх дощів встановилась тепла пора “бабиного літа”. Звісно, це найкращий час “грибного сезону”. А осінні гриби – останння можливість у цьому році насолодитися смачними стравами з них – свіжих, запашних, і заготовити на довгу зиму.
Та сумна статистика “грибної епідемії”, що не перший рік панує в Україні в “грибний сезон”, змушує ще раз нагадати усім і кожному про небезпеку “тихого полювання”, тобто – збирання грибів.

Спеціалісти Міністерства охорони здоров’я України зауважують: аналіз випадків отруєння грибами за останні роки свідчить, що воно в основному обумовлене вживанням пластинчатих отруйних грибів.

Отруєння виникають внаслідок помилкового вживання блідої поганки, замість таких їстівних грибів як печериці та сироїжки. При цьому найбільшу небезпеку становить збирання молодих «екземплярів» пластинчатих грибів, будова яких недостатньо виражена.

Слід наголосити, що інколи і їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або зібрані в забруднених місцях.

Встановлено також, що гриби, які належать до найбільш цінних (білий, лисички, опеньки та ін.) містять нетермостійкі отруйні речовини, які при варінні цих грибів руйнуються. Тому попереднє проварювання грибів у киплячій підсоленій воді треба робити протягом 10-15 хв. Перед використанням дуже важливо відвар злити. Але перш за все зібрані або куплені гриби необхідно ретельно оглянути, відсортувати ті, в яких ви впевнені на “сто відсотків”, а потім ретельно відчистити від залишків землі, добре промити в протічній воді. Цей момент дуже важливий при маринуванні або консервуванні грибів. А взагалі, гриби краще не консервувати (тобто не заготовляти їх у герметично закритих банках) тому, що такі гриби досить часто бувають причиною надзвичайно небезпечною харчового отруєння – ботулізму.

Страви із грибів, які не було використано в день їх приготування, можна зберігати до наступного дня (і ні в якому разі більше), і то лише на холоді, тільки в емальованому чи керамічному посуді. Небажано залишати на наступний день гриби, що були приготовлені разом з картоплею.

І якщо через деякий час після вживання страв з грибів у вас з’явилися будь-які симптоми отруєння (слабкість, головокружіння, нудота, блювота, біль у череві та інше), невідкладно викликайте швидку медичну допомогу.

Тільки спеціалізована медична допомога може врятувати Вас від тяжких наслідків отруєння грибами.

Лариса Гейруш, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”