На Закарпатті провели Всеукраїнський семінар-практикум “Передшкільна освіта: сучасні погляди”

У мальовничому селі Великі Лучки відбувся спільний семінар-практикум на тему: «Передшкільна освіта: сучасні погляди».

Тепла закарпатська осінь зустріла гостей з різних куточків України: приїхали до нас заслужений працівник освіти України Мар’яна Марусинець, професор, завлабораторією сільської школи Уманського ДПУ Ольга Комар, доктор пе-дагогічних наук, проректор КНПУ ім. М. Драгоманова – Ольга Хижна, доктор педагогічних наук, професор Південноукраїнського НПУ ім. К.Д. Ушинського – Ірина Пальшкова.

У роботі семінару взяли активну участь завідувачка РМК Мукачівської райдержадміністрації – Любов Козел, головний спеціаліст відділу освіти Віталій Зварич, методист РМК – Василь Хайнас, а також завідуючі дошкільними навчальними закладами та загальноосвітніми навчальними закладами І ступеня, вчителі початкових класів.

Семінар проведено в рамках співпраці районного методичного кабінету відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації та провідних науковців відомих педагогічних вузів України, метою якого було обговорення актуальних проблем передшкільної освіти.

6 липня 2010 року прийнято Закон України «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу», яким передбачено обов’язковість дошкільної освіти для дітей старшого дошкільного віку.

Всі перетворення в освіті відбуваються заради дітей, щоб вони були щасливі. Життя наших дітей має бути радісним, романтично-оптимістичним, що відповідає їхньому віку, надіям на майбутнє, їхній вірі в довге життя на цій планеті серед людей і чарівних загадок навколишньої природи.

Головним завданням проведення семінару-практикуму було акцентування уваги на важливості передшкільної освіти та обміну передовим педагогічним досвідом з питань організації і проведення навчально-виховного процесу в початковій школі.

Семінар-практикум проведено в два етапи. Перший етап відбувся на базі Велико-лучківського ДНЗ №2 і включав відкрите заняття у старшій дошкільній групі на тему: «Таємниці слова», яке підготувала і провела досвідчений вихователь Великолучківського ДНЗ №2 Рапинець О.І.

Учасники та гості семінару мали можливість спостерігати, наскільки важливою є до-шкільна освіта. Дитина має не тільки успішно засвоїти норми і правила, які є в суспільстві, слухати не лише поради дорослих, вона має самостійно пережити перемоги, поразки, які здобуде в дитячому колективі.

Всі ці переживання мають підкріпитися її власним досвідом, а таку можливість вона може отримати в дитячому садку. Коли дитина приходить в школу після шести років нормального психічного педагогічно-керованого розвиту, вона буде успішно вчитися.

Другий етап семінару було проведено на базі Великолучківської ЗОШ І-ІІІ ст. Тут відбувся тренінг з питань практичного проведення уроків у початковій школі на тему: «Інтерактивне навчання у початкових класах». Тренінг з вчителями початкових класів провела Ольга Комар, професор Уманського державного педагогічного університету.

Підсумки спільного семінару-практикуму підведено на засіданні «круглого столу». Його провели Мар’яна Марусинець та Ірина Пальшкова, які звернули увагу учасників семінару-практикуму на те, що дошкільний вік є золотим для розвитку дитини. Щобільше в цьому віці дитина пізнає, тим успішніше і краще вона буде в подальшому навчатися в школі. Діти, які були в дитячому колективі, швидше налагоджують стосунки з однолітками, не соромляться підійти до вчителя, щось запитати, тобто – вони абсолютно адаптовані до шкільного життя.

Надалі таку роботу в напрямку проведення спільних семінарів буде продовжено. Попереду – чимало цікавих заходів, спрямованих на покращення організації методичної роботи та підвищення рівня фахової майстерності педагогів району.

Ольга Левдер, завідуюча Великолучківського ДНЗ №2, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”