Олексій Фазекош: “Кожен народ заслуговує на ту владу, яку має”

Серед тих політичних партій, які є у Мукачеві та в Закарпатській області, переважна більшість реально не працює, і вся їх діяльність зводиться до виготовлення печатки чи їх реєстрації.

Діяльність цих віртуальних політичних проектів починається за місяць-два до виборів, коли в бажанні «заробити трохи грошенят», пропонують свої послуги більш розкрученим політичним брендам, або окремим особистостям, – для їх підтримки чи висунення на ті чи інші виборні посади. Тому люди, які мають свою принципову, послідовну та непідкупну позицію – заслуговують поваги.

Однією з таких справді яскравих особистостей в політикумі Закарпаття вже упродовж років є відомий адвокат, голова Мукачівської міськрайонної спілки підприємців та Асоціації адвокатів Олексій Андрійович Фазекош.

Упродовж політичної діяльності Олексій Фазекош довів, що має свої власні політичні погляди і переконання, не поступається ні в чому і вміє їх відстоювати.

Колишній секретар Мукачівського міському СДПУ, один із головних юристів тодішньої СДПУ(о), – пережив у своїй політичній кар’єрі багато чого – репресій проти друзів, однопартійців, арешт брата (за надуманими мотивами) і спроби політичних репресій проти нього особисто, а ще довів, що він є серйозною, надійною і послідовною в своїх цілях особистістю.

Олексій Фазекош не пішов (під впливом кон’юктури) до якихось «розкручених» політичних проектів, а, після фактичного припинення діяльності СДПУ(о) на Закарпатті, залишаючись у добрих відносинах з такими особистостями, як – Іван Різак та Нестор Шуфрич, перейшов до нового політичного проекту, по суті – теж соціал-демократичної партії «Народно-трудовий союз України».

Інтернет-видання «Панорама Мукачева» завжди ставилося і ставиться з повагою до людей, які мають власні чесні принципи, погляди. Окрім того, саме він (та нині діючий міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл), згідно з обставинами й соціальними дослідженнями, у тому числі – Центру «Соціальний моніторинг» Києва, який опитав 3000 респодентів у Мукачеві, стануть «безумовними» фаворитами цих виборчих перегонів, і саме між ними розгорнеться боротьба 31 жовтня 2010 року за посаду міського голови у місті над Латорицею.

– Отже, Олексію Андрійовичу, на третій партійній конференції Мукачівської міської організації політичної партії «Народно-трудового союзу України» Вас висунуто на посаду міського голови, а також – до виборчого списку кандидатів у депутати до Мукачівської міської ради. Скажіть відверто, Ви (особисто!) будете боротися до кінця, і як реально оцінюєте свої шанси на перемогу?

– До кінця буду боротися, це – однозначно. Не «знімусь» на будь-чию користь, а щодо можливої перемоги, то скажу так: вона є абсолютно реальною. Я не буду повторюватись, а лише скажу, що, перш за все, сподіваюся на підтримку підприємців, які згуртувалися навколо Мукачівської міськрайонної спілки підприємців та Мукачівської організації адвокатів й міської організації НТСУ. Скажу, знов таки, відверто: державна політика щодо малого і середнього бізнесу загрожує знищенню малих і середніх підприємців – як соціального прошарку взагалі. «Азаровсько-Тігіпківська», я би її назвав – «Азаровщиною» чи «Тігіпківщиною» – стала загрозою для підприємців, як татаро-монгольська навала для Київської Русі.

Перший мітинг підприємців на Україні відбувся саме у Мукачеві, за ініціативи міської організації Народно-трудового союзу України та Мукачівської міськрайонної спілки підприємців. Ми стали єдиною спілкою, яка виступила на захист підприємців, чого не зробили ні БЮТ, ні Партія Регіонів, ні інші «розкручені» політичні бренди. Я думаю, що, об’єднавши зусилля підприємців в усій Україні, ми зможемо дати рішучу відсіч спробам, по суті, знищення малого і середнього бізнесу, в інтересах великих олігархічних фінансових кланів, котрі хочуть одного, – примітивного поділу України на надбагатих та тих, хто ледь живе, обслуговуючи їх підприємства і корпорації. Я вже казав про татаро-монгольську навалу, їй на полі Куликовому слов’яни дали рішучу відсіч. Вважаю, що таку ж відсіч українські підприємці дадуть, об’єднавши свої зусилля проти «азарово-тігіпківщини». Саме тому, покладаючись, у першу чергу, на малий і середній бізнес – як основний виборчий електорат, я сподіваюся на перемогу.

Крім того, мої виборці – розумні, інтелігентні люди, які читають газети, слідкують за політикою і обов’язково візьмуть ті 200 гривень, які їй пропонують за голос, щоб проголосувати «навпаки». Ті, хто їх вкрав, мають і можуть купляти виборців та підкупляти членів виборчих комісій. А я цього не роблю і не буду робити тому, що свої гроші заробив чесною працею, – як адвокат, і поважаю мукачівців, вважаючи, що вони є патріотами, а не просто виборчою біомасою, яка продає душу наче Іуда за 30 срібників.

– Декілька слів про Вашу команду і виборчу програму.

– Я вже в одному з своїх інтерв’ю казав, що програми можуть бути різні, їх, наче під кальку, пишуть у виборчих штабах, а потім їх ніхто не виконує. А ми говоримо про дуже прості й конкретні речі, – про захист інтересів малого та середнього бізнесу, підтримку молоді та ефективне керівництво містом, при якому кожен чиновник, який демонструє неповагу до людей (або закону), за 15 хвилин буде вигнаний з роботи, при чому кажу: якщо, у випадку нашої перемоги, ми знайдемо на це законні підстави! В Мукачеві слід подолати корупцію, у всіх ланках влади має панувати закон, владу обов’язково слід оновити молодими, енергійними людьми, бізнес – має мати рівні умови для розвитку. Стосовно нашої команди.

Вона є, складається із фахівців у всіх галузях і готова розпочати керівництво містом хоч завтра, а ще краще – сьогодні. До першої п’ятірки, крім мене, (я очолив виборчий список) входять: другий за виборчим списком – перший заступник голови правління міськрайонної Спілки підприємців – Ігор Капітан; третій за списком – Олександр Гокс, відомий у Мукачеві підприємець, заступник голови спілки підприємців; четверта – підприємець Наталія Гороховська, п’ята – Лариса Капітан – декан заочного відділу МДУ.

По одномандатному мажоритарному округу №4 у Мукачеві з виборців – депутатів Закарпатської обласної ради, балатується один із найфаховіших авторитетних адвокатів Закарпаття, суддя за фахом – Володимир Думнич.

Всього у нашому виборчому штабі працюють понад п’ядесят осіб, серед яких чотирнадцять адвокатів та юристів, відомі підприємці. У штабі є викладачі, науковці. Всі ми разом – патріоти Мукачева, переконані, що зможемо запропонувати дорогому місту альтернативу.

– Ви впевнені в перемозі?

– Якщо мукачівці хочуть змін, я впевнений, що ми переможемо. Якщо ж мукачівці не хочуть змін, то це їхні вибір, право, як кажуть «Кожен народ заслуговує на ту владу, яку має». Головне потім не жалкувати за тим, що за словами першого Президента незалежної України Леоніда Кравчука, «Маємо, що маємо». А тому я вірю у мукачівців, вірю у Мукачево та невідворотність змін і нашої перемоги.

Наталія Вігодованець, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”