Закарпаття: У неділю на Тячівщині дегустуватимуть страви домашнього приготування

У неділю, 10 жовтня в селі Чумальово Тячівського району пройде фестиваль домашньої кухні. На свято з’їдуться гості з багатьох сіл цього та сусідніх районів, кожне з яких розіб’є власний намет. В ньому пригощатимуть гостей стравами домашнього приготування.
В особливій пошані у чумалівців – бринзяний токан, голубці, реселованики (деруни), гуляш, ковбаси, шовдар і холодець. Крім них, домогосподарки збираються напекти місцеві види тістечок. Частуватимуть варенням, соком із чорноплідної горобини – кущової рослини, 60-гектарна плантація якої збереглася на околиці Чумальова ще з радянських часів.

Як повідомив сільський голова Іван Лях, приїдуть також “мукачівці з медами”. Йдеться про голову обласної асоціації пасічників Володимира Ляха, який у Мукачеві утримує велику пасіку, а не так давно відкрив і власний магазин із продуктами бджільництва.

Перед відкриттям фестивалю будуть урочисто перерізані стрічки на дитсадку і загальноосвітній школі І-ІІІ ст., на яких за програмою енергозбереження встановлено нові вікна і двері.

Цвяхом культурної програми стане народний артист України Іван Попович. За останні півтора року він приїде вже вдруге. Вперше співак побував у Чумальові орік у травні, на відзначенні 650-річчя заснування села.

Офіційне відкриття фестивалю відбудеться о 13-й годині.

Місце проведення – сільський стадіон.

Василь Чумаль, Закарпаття онлайн