Сьогодні – Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих

В Україні щороку виникають тисячі надзвичайно складних ситуацій природного і техногенного характеру, внаслідок яких гине велика кількість людей, а матеріальна шкода сягає кількох мільярдів гривень. Сьогоднішня ситуація у державі щодо небезпечних природних явищ, аварій і катастроф характеризується як дуже складна. Тенденція зростання кількості природних і, особливо, – техногенних надзвичайних ситуацій, складність цих наслідків змушують розглядати їх як серйозну загрозу безпеці людей, суспільству та навколишньому середовищу, а також стабільності розвитку економіки країни.

Для роботи в районі надзвичайної ситуації потрібно залучати чимало людських, матеріальних і технічних ресурсів.

Запобігання надзвичайним ситуаціям, ліквідація їх наслідків, максимальне зниження масштабів втрат та збитків перетворилися на загальнодержавну проблему і є одним з найважливіших завдань органів виконавчої влади та управління всіх рівнів, і, зокрема Мукачівського міжрайонного управління водного господарства.

Паводки на карпатських річках повторюються 4-5 разів на рік. Частота їх формування у багаторічному розрізі підпорядковується певним закономірностям, які проявляються у чергуванні періодів підвищеної та низької водності. Саме в періоди підвищеної водності паводки набувають загрозливого, часто – катастрофічного характеру. Усього за період 1946-2010 р.р. було понад 150 паводків!

Катастрофічні повені на Закарпатті, яке має надто обмежений фонд угідь (80% земель займають гори), щільну забудову та розміщення комунікацій в долинах річок викликають необхідність проведення робіт з інтегрального захисту територій.

Як свідчить аналіз, частота і висота паводкового рівня збільшується у часі.

В останні руйнівні паводки певна частина дамб, які не були розраховані на такі рівні, переливалась (на рівнині) або була зруйнована.

До складу протипаводкового комплексу Мукачівського міжнародного управління водного господарства входять споруди, які знаходяться на балансі водогосподарських експлуатаційних дільниць. Це і сім насосних станцій потужністю 16,4 м/сек., п’ять водосховищ об’ємом 16,970 млн. м³, гідротехнічні споруди – 274 шт.

Систему протипаводкового захисту створено для оберігання густонаселених територій області від шкідливої дії вод, що зумовлюється частими паводками, можливість формування яких не виключено будь-якої пори року. Ця система захищає понад 28 населених пунктів на низині та в долинах гірських річок і територію (в зоні діяльності управління) на площі понад 38,5 тис. га, забезпечує відведення місцевого паводкового стоку з польдерів – 13,6 тис. га. Затрати на профілактику надзвичайних ситуацій у 15 разів меншi, аніж на ліквідацію їх наслідків.

Після проходження інтенсивних дощів (кінець травня – початок червня 2010 року) за дві доби випала двомісячна норма опадів, що призвело до надзвичайної ситуації: затоплення сіл Ракошино, Зняцево, Іванівці Мукачівського району. Мукачівське МУВГ взяло на себе всю силу пропуску паводку і ліквідації його наслідків. Працівники цілодобово були на відкачці води із затоплених територій с. Ракошино, Великі Лучки… Перекачано 300 тис. куб. води. Для прикладу: насосні станції Мукачівського МУВГ перекачали 30 млн. куб з початку року, також було заакумулювано і скинуто водосховищами управління 96 млн. куб.

Працівники Мукачівського МУВГ оперативно провели обстеження внутрігосподарської осушувальної мережі і склали 17 актів обстеження внутрігосподарських каналів Мукачівського району.

Розроблено проектно-кошторисні розрахунки на п’ять об’єктів на суму понад 6 млн. грн., на які виділено кошти для ліквідації наслідків стихійного лиха.

Мукачівське МУВГ постійно працює над запобіганням надзвичайних паводкових ситуацій, для цього проводяться комплекси робіт по обкошуванню дамб і гідротехнічних споруд та по вирубці чагарників, вживається чимало ефективних заходів.

13 жовтня відзначається Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих. Це – не свято. Це – настрой на особливо важливу роботу в усіх державах світу – щоб не було стихійних лих. Я бажаю усім трудівникам нашого господарства снаги і здоров’я, щоб мали сили творити людям радощі життя.

Петро Скраль, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”