Закарпаття: Мешканка міста Мукачева живе з маленьким сином у бетонному гаражі

Сьогодні жорстоке поводження з дітьми у сім’ях — не така вже й рідкість. Ситуація, яка склалася в одній з мукачівських  родин,  шокувала громадськість міста.  35-річна мати  двох дітей  зовсім не переймалася їхнім вихованням – скоріш навпаки.  Старшу доньку, якій виповнилося 12 років, виховує дідусь, оскільки матір-алкоголічку відразу після народження дитини позбавили батьківських прав.

Молодшого сина, якого  народила  шість  років тому,  жінка вважає своєю власністю і нікому не дозволяє   втручатися у її, так би мовити, «виховання», одним з методів якого є  проживання у бетонному, холодному, занедбаному і непридатному для існування гаражі. Мати під дією алкоголю не відчуває сирості  у приміщенні,  де примушує  мешкати  хлопчика. На свої посиденьки з такими ж, як і вона, приятелями  бере малу дитину. У  його ж присутності п’є,  палить, а до кінця застілля й прочухана отримає від «колеги по чарці». Далі  малолітнього хлопчика  як безпорадну тваринку тягне ночувати до  холодного бетонного гаражу. Оце і вся радість, яку  дитинча бачило за свої  шість  рочків. За словами сусідів, хлопчик  росте зацькованим і відстає  у розвитку від своїх однолітків.

На всі вмовляння рідних і власного батька жінка не реагує.  От і не витримало дідусеве серце постійно бачити, як  горе-мати калічить життя і здоров’я його онука.  Саме  дідусь звернувся до працівників  Мукачівського міського відділу міліції з проханням допомогти  відібрати  у  його доньки її сина.  Наразі  цей випадок  розглядають  співробітники кримінальної міліції у справах дітей Мукачівського МВ УМВС.

Як стверджує начальник цього відділу, майор міліції Богдан Фельцан,  стосовно  горе-матері вони вже і раніше складали протоколи за насильство в сім’ї. Такі, як ця жінка,  вважають,  нібито  їхні чада  повинні  їм у всьому підкорятися. Діти терплять побої і словесні знущання,  адже переконані: мама б’є, бо має право. Тепер  мукачівський міськвиконком розглядає  питання про позбавлення  цієї  жінки  батьківських прав. Окрім цього, вирішуватиметься  питання про порушення кримінальної справи проти  горе-матері за ст. 166 Кримінального кодексу України «Злісне невиконання обов’язків з  догляду за дитиною, щодо якої встановлена опіка чи піклування».

Наталія МАШІКО, Мукачівський МВ УМВС України в Закарпатській області

zakarpatpost.net