Створено унікальний самовідновлювальний матеріал!

Ви напевно часто спостерігали таку картину в кіно, коли людиноподібний робот, швидко відновлює свою структуру після сильного ушкодження. Подібний сценарій, стає все менш фантастичним, у світлі останніх досягнень, в галузі системи моніторингу та визначення збитку структурних схем.
Дослідники з Університету Арізони, створили матеріал, який може не тільки визначати пошкоджені ділянки і завданий збиток у конструкційних матеріалах, таких як порепані композитні матеріали, але навіть зцілювати його. Метою розробки «автономних адаптивних структур», є здатність імітувати біологічні системи, наприклад, такі як кістки, з метою визначати наявність пошкоджень, зупиняти процес руйнування і самовідновлюватись.

Цей матеріал, розроблений Генрі Содано і групою його колег, використовує в принципі своєї роботи «пам’ять форми» полімерів, з вбудованою волоконно-оптичною мережею, яка функціонує в якості датчика виявлення пошкоджень і системою доставки тепла, для стимулювання відповідної реакції. Він, успішно імітує деякі риси біологічних систем. Інфрачервоний лазер, створює пучки випромінювання, які пропускають волоконно-оптичні системи, для локального нагрівання матеріалу, з метою зцілення пошкодженої ділянки.

Така система, здатна підвищить запас міцності матеріалів – у 11 разів! Після різних пошкоджень зразків, тріщини можуть бути закриті з використанням ефекту пам’яті форми, з безпрецедентною щільністю у 96%, від початкового стану. Після того як тріщина закрита, нова ділянка матеріалу не поступається по жорсткості старому, навіть якщо стара ділянка перебувала в напруженому стані.

Для нового матеріалу, знайдеться багато різних сфер застосування. Залишається тільки дочекатися випуску його комерційної версії.

Искусство-Науки