Підвищення на посаді важливіше чоловікам, а надбавка до зарплати — жінкам

Надбавку до зарплати частіше вибирають жінки (64% проти 56% серед чоловіків), а підвищення посади без надбавки до окладу частіше вибирали чоловіки (36% проти 27% серед дам).

Про це свідчить опитування, проведене рекрутинговим порталом “Superjob.ru”.

Аналітики відзначають, що число тих, для кого підвищення окладу важливіше, ніж чергова посаду, зростає зі збільшенням віку опитаних (серед респондентів до 24 років таких 48%, тоді як серед росіян старше 45 років – 73%). Крім того, більше за інших в надбавці окладу зацікавлені опитані з щомісячним доходом більше 45 тис. руб. (66%).

А кар’єрний ріст частіше цікавить молодих співробітників до 24 років (43%), а також опитаних, які заробляють 25-35 тисяч рублів на місяць (33%). “Накопичений стаж на хороших посадах і досвід в середній перспективі має більший потенціал, у тому числі дає можливість отримувати більш високу зарплату (ймовірно, вже в іншій компанії)”; “Зарплата мене поки влаштовує, а підвищення – це можливість навчитися чомусь новому “, – вважають вони.

І все ж, судячи з результатів опитування, для більшої частини працюючих росіян (60%) актуальніше гроші. Респонденти пояснюють свій вибір тим, що вони цілком задоволені своєю нинішньою посадою і особливо не потребують підвищення (“Вище головбуха нікого немає”; “Посада мене влаштовує”), а ось надбавці до зарплати були б дуже раді (“Будую будинок, і надбавка б придалася”; “Вважаю, що гроші важливіше в наш час”). До того ж деякі учасники опитування підкреслюють, що підвищення на посаді передбачає і збільшення обсягу робіт, а вони не готові взяти на себе “більше обов’язків і відповідальності за ті ж гроші”.

Вагалися з відповіддю на поставлене питання 9% працюючих росіян: “Тут важливу роль відіграє сфера діяльності, а також те, що мені дасть це підвищення. Якщо просто збільшення обов’язків і мені це нецікаво, тоді я виберу надбавку”; “Все залежить від того, чи відкриває підвищення на посаді подальші перспективи зростання, в першу чергу самої зарплати. Працювати “на дядю” і прагнути тільки до посадового зростання, тобто до більшої відповідальності, означає продаватися цьому “дядькові” дешевше. А це вже благодійність, що говорить про низьку самооцінку людини”, – коментують вони.

Обозреватель