В Ужгороді уже вдесяте провели фестиваль “Музичне сузір’я Закарпаття” (ФОТО)

Цього разу фест, що вдесяте проходив у Ужгороді, витримав не лише традицію попередніх років запрошувати найвідоміших музикантів України – виконавців класики, а й додав у свою палітру нових барв.

Для участі в стартовому концерті «Музичного сузір’я Закарпаття» з Мінська приїхав головний диригент Національного академічного Великого театру опери і балету Республіки Білорусь, заслужений артист України, закарпатець за походженням Віктор Плоскіна. Він диригував симфонічним оркестром Закарпатської обласної філармонії почергово з штатним художнім керівником і диригентом цього колективу Вікторією Свалявчик. А заангажував обидвох до участі в фесті ще один Віктор – Теличко. Він керує обласним відділенням Національної спілки композиторів України, якій виповнилося 5 років.

Отож двоє диригентів спромоглися засобами музики втілити на сцені свою перемогу-вікторію. Солістами під час виконання творів Б.Бріттена, В.Губаренка, В.Мішеніна та А.Дворжака виступили ужгродці – подружжя Віктора і Тетяни Теличків (фортепіано), Ференц Томич (кларнет), Андрій Гук (англійський ріжок).


У наступні дні гостей «Сузір’я» зачаровували звуки, що їх видобували музиканти Національного камерного ансамблю «Київські солісти» на чолі з диригентом Дмитром Логвином та Національний ансамбль «Київська камерата» під керуванням народного артиста Валерія Матюхіна. Останній із них є лауреатом Шевченківської премії, як, до слова, і основна дійова особа на концерті класу композиції, професор НМАУ ім. П.Чайковського, заслужений діяч мистецтв України Ігор Щербаков.

– Фестиваль ставить собі й так мету як зібрати вдома найвідоміших закарпатських музикантів, розкиданих по світу, – сказав Віктор Теличко. – Місцеві виконавці ввібрали в себе різні національні культури, бо тут перемішалися угорці, німці, словаки, українці, роми. Все це в підсумку цікаво поєднується, досягається неповторність звучання.

Багато чекали від завершального концерту, що мав назву «Від Баха до «Бітлз». Цього разу «Сузір’я» вперше вивело на сцену зразковий хор «Едельвейс» ужгородської загальноосвітньої авторської школи, де директором 82-річний Золтан Жоффчак. П’ятдесят юнок, які добре знають і старій синьйорі – Європі, втілили на сцені мрію Віктора Теличка з перекладення хітів легендарної групи для хорового співу.


Найвідоміші пісні з репертуару ліверпульскої четвірки звучали в інструментальному супроводі «Київської камерати». Найбільше радів за своїх вихованок художній керівник і диригент хору Золтан Жоффчак. Затамувавши подих, народний вчитель України скромно стояв у проході, поки злива оплесків не змусила його вийти до глядачів і прийняти подяку за «бахівсько-бітлзівську» програму. Нею Золтан Золтанович ще раз раз підтвердив відоме: любов’ю до «бітлів» кожен вік страждає.

Василь БЕДЗІР, фото Валентина КУЗАНА, Мукачево.net