Їжа для багатьох закарпатців стає недоступною!..

Багато галузей цього року показали не тільки стагнацію, а й падіння ринків. Перш за все це стосується ринків підакцизних товарів і тютюну. Найуспішніші показники поки у компаній аграрного сектора.
Аграрії вирвались уперед

Як прогнозують аналітики асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”, в 2011 р. українські аграрні компанії збільшать залучення коштів на зовнішніх ринках на 50%, до $ 3 млрд. “Загальна сума залучених інвестицій в рамках виходу на міжнародні фондові ринки в 2011 р . може досягти $ 3 млрд. “, – зазначає президент асоціації Алекс Ліситса.

За даними УКАБ, близько 10 аграрних компаній планують провести первинне або вторинне публічне розміщення акцій, приватне розміщення акцій та випуск єврооблігацій в 2011 р. У році, що минає, сума інвестицій, залучених на зовнішніх ринках, склала $ 2 млрд.

УКАБ також прогнозує, що у разі зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення загальний обсяг інвестицій в агрокомплекс в 2012 р. може досягти $ 8 млрд.

Аналітики вважають, що на сьогоднішній день саме агропромисловий комплекс – найбільш приваблива галузь для капіталовкладення в Україну. Так, на початку вересня сумарна капіталізація 14 українських агропідприємств на світових фондових ринках становила $ 5,9 млрд., тоді як на кінець жовтня – уже $ 6,5 млрд.

За даними агентства “Кредит-Рейтинг”, за результатами 10 місяців 2010 р., порівняно з аналогічним періодом попереднього року, збільшились обсяги виробництва м’яса та м’ясних продуктів (за рахунок свинини і м’яса птиці), соняшникової олії та маргарину.

На відкуп імпорту

А підакцизні товари поступово поступаються місцем імпорту, чого ще кілька років тому навіть не можна було припустити.

Так, у січні-жовтні 2010 р. , порівняно із січнем-жовтнем 2009 р., імпорт пива збільшився на 50,7%, до 26,121 млн. л (на суму $ 13,72 млн.). Експорт скоротився. Постачання пива за кордон зменшилось на 11,1%, до 273,611 млн. л (на суму $ 82,62 млн.).

За даними Кабінету міністрів, випуск горілки і міцних спиртних напоїв зменшився на 1,3%, до 33,322 млн. дал. За той же період випуск шампанських вин зменшився на 7,8%, до 2,798 млн. дал.

Вино і коньяк, навпаки, збільшили показники. Виробництво коньяків збільшилося на 8,2% і склало 2,474 млн. дал. А виробництво виноградного вина збільшилось на 30,4%, до 24 800,9 тис. дал.

Не зважаючи на позитивні результати, майбутній дефіцит сировини в майже 40% відкоригує роботу ринків у наступному році.

Дало про себе знати і п’ятиразове підвищення за два роки ставок акцизного збору для ринку тютюну. У січні-жовтні 2010 р. в порівнянні із січнем-жовтнем 2009 р. виробництво цигарок зменшилось на 10,6%, або на 10,106 млрд. штук, до 85,233 млрд. штук.

Крім того, дали про себе знати і тіньові ринки. У цьому році ринок горілки отримав, за різними оцінками, до 40% нелегального виробництва, а тютюновий ринок – до 10%.

На думку директора департаменту інвестиційно-банківських послуг Astrum Investment Management Олени Малицької, практично по всій номенклатурі вітчизняні тваринники програли “молочну” війну сусідам – білорусам, які в цьому році зуміли не тільки збільшити поставки до РФ свого молока і молокопродуктів на третину, але навіть одержали заявки на закупівлю продукції більше передбачені норми. “Втрата ж російського ринку особливо небезпечна тільки переробних підприємств, які постачають до Росії від 30% своєї продукції – сироварів”, – зазначає вона.

Як підкреслює начальник сектора рейтингів підприємств АПК агентства “Кредит-Рейтинг” Катерина Васіна, за результатами дев’яти місяців 2010 р. в порівнянні з дев’ятьма місяцями 2009 р. значно зросли обсяги імпорту цукру. Також цього року в країну було завезено більше рибної продукції, какао-сировини, алкогольних і безалкогольних напоїв. “У цілому в порівнянні з іншими галузями робота харчової галузі відрізняється стабільністю, що пояснюється стійким попитом населення на продукти харчування”, – зазначає вона.

За словами аналітика, в наступному році результати роботи компаній харчової промисловості будуть залежати від споживчих уподобань населення і кон’юнктури сировинних ринків.

Дає про себе знати і зниження чисельності населення країни. “Цей чинник продовжує негативно впливати на споживання і, відповідно, обсяги виробництва хліба і хлібобулочних виробів”, – зазначає Катерина Васіна.

У наступному році імпортні продукти можуть подорожчати. “Посилення контролю над ввезенням імпортних продуктів спровокує їх подорожчання. Регіональні митниці отримали від керівництва новий перелік товарів, оформлення яких будуть перевіряти з особливою прискіпливістю. Переважну більшість таких позицій складають продукти харчування – курятина, яйця, макарони, приправи”, – повідомляє Олена Малицька.

Масляні ріки курячі береги

Однак є й позитивні результати. Як відзначає аналітик BG Capital Дмитро Ушенко, виробництво курячого м’яса збільшиться в основному завдяки нарощуванню виробництва лідером сектора, компанією “Миронівський хлібопродукт” (ТМ “Наша ряба”). Також великі надії і на свинину – виробництво зросте за рахунок індустріалізації в секторі, частка домогосподарств продовжить знижуватися. На ринку яловичини рецесія триває.

Що стосується виробництва зернових та олійних, то врожай зернових знизився на 10%, до 41,4 млн. т, у зв’язку з поганими погодними умовами. “У той же час очікуваний урожай соняшника встановить абсолютний рекорд (7,2 млн. т). У 2010/11 маркетинговому році Україна буде контролювати більше 60% світової торгівлі соняшниковою олією”, – зазначає Дмитро Ушенко.

Дороге задоволення

Ще однією тенденцією року, що минає, стало тотальне підвищення цін. Одним із найяскравіших прикладів став ринок цукру. Продукт подорожчав до 30%. А ось Міжнародна продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) попереджає світову спільноту про можливе сильне зростання цін на продукти харчування.

“Світові ціни на продукти харчування зростуть в 2011 р., якщо виробництво сільгоспкультур істотно не збільшиться, особливо кукурудзи, сої та пшениці”, – заявляють аналітики FAO. При цьому рис, пропозиція якого згідно з прогнозами буде набагато вищою, ніж інших зернових, може почати дорожчати, якщо основні продовольчі зернові і далі будуть зростати в ціні.

Саме цукор став важливою причиною, з якої світовий продуктовий кошик в останні місяці подорожчав. FAO вважає, що ціни на цукор, які нещодавно досягли 30-річного максимуму, залишаться і далі високими і надзвичайно волатильними.

У масложировому секторі стабільно високі ціни будуть відображати відносно низьке зростання світового виробництва олійних культур і зростання попиту на них.

Ціни на м’ясо значно зросли, проте вже сьогодні зростання цін стало набагато більш помірним. Ціни на молочні продукти, зокрема на масло, також досягли рекордних цінових позначок. Що стосується цін на рибу, то тут також зафіксовано істотний приріст після сильного падіння починаючи з кінця 2008 р. Подорожчання риби в значній мірі обумовлено тим, що виробники відреагували на низькі ціни зниженням запасів, що в свою чергу, вплинуло і на рівень виробництва. Надалі високий попит з боку як розвинених, так і країн, що розвиваються, буде підтримувати ціни на рибу, вважають експерти FAO.

“Тиск на світові ціни більшості сировинних товарів не ослабне, і світова спільнота повинна залишатися пильною і підготовленою до можливих шоків, пов’язаних із низькою пропозицією товарів в 2011 р.”, – попереджають у FAO.

За матеріалами “Экономические Известия”