Ужгород: Центральним опаленням досі користуються мешканці 1500 квартир

У вівторок, 15 лютого, в Ужгороді у Закрапатській обласній адміністрації радились, як вирішити проблему розрахунків за газ та максимально раціоналізувати використання енергії. У нараді взяли участь керівник краю Олександр Ледида, його перший заступник Іван Бушко, перший заступник голови облради Володимир Закурений, міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов, заступник мукачівського очільника Ігор Радиш.

Сьогодні головними питаннями, окрім розрахунків з боргами, залишаються остаточний перехід на індивідуальне опалення населення та установ бюджетної сфери. У найближчих планах, поінформував керівник Закарпаття Олександр Ледида, – виділення коштів з обласного бюджету для вирішення проблеми з автономним опаленням. Ужгороду та Мукачеву – по 1,5 млн. грн., Виноградову та Чопу – по 150 тис. грн. Гроші мають піти, в першу чергу, на потреби соціально незахищених закарпатців. Для цього органи місцевого самоврядування створять спеціальні комісії, які й розподілятимуть кошти:

– Наше завдання – досягти максимальної користі при мінімальних затратах. Тому маємо уважно вивчати всю кошторисну документацію та корегувати розрахунки. Час переходити від слів до діла, – вважає голова облдержадміністрації Олександр Ледида.
Сьогодні в Ужгороді центральним опаленням досі користуються мешканці 1500 квартир, з яких у 600 мешкають соціально незахищені родини. Ще 267 помешкань у багатоповерхівках вже від’єднані від центрального теплопостачання, але їх жителі також не мають коштів на встановлення індивідуального опалення. «Гріються» центральним опаленням і 23 заклади освіти та дитяча поліклініка. Кожен із цих закладів потребує власної котельні. Віктор Погорєлов сподівається за підтримки обласної влади вирішити ці питання вже до початку наступного опалювального сезону.
У Мукачеві підключити до автономного опалення треба ще 3750 квартир, у 1400 з яких мешкають родини-пільговики. А в Чопі центральним опаленням досі користуються жителі 358 квартир. З них 139 родин – соціально незахищені.
Аби зекономити у майбутньому, встановити автономне опалення планують і в державних установах та обласних управліннях. Кошти шукатимуть як в обласному, так і в державному бюджеті.
На наступну нараду запросять вже й представників «Закарпаттяобленерго»  та «Закарпатгазу». З ними обговорюватимуть спрощення отримання техумов для обладнання помешкань індивідуальним опаленням, та можливість безперешкодного отримання краянами субсидій.

Прес-центр ОДА