Закарпаття: Обласна прокуратура встановила, що прикордонники порушують Закон!

Прокуратура Закарпатської області завжди стоїть на захисті прав і свобод громадян України та інших держав. Відтак прокуратурою області проведено перевірку у Чопському і Мукачівському прикордонних загонах з питань додержання вимог законодавства при здійсненні адміністративного провадження у справах про порушення режиму Державного кордону України.

За інформацією заступника прокурора області Віталія МУХІНА, за наслідками аналогічних перевірок, на адресу керівництва загону органами прокуратури області неодноразово вносилися подання про усунення порушень адміністративного законодавства, причин і умов, що їм сприяють. Однак, як показала дана перевірка, вжиті заходи не в повній мірі сприяли покращенню ситуації, навпаки порушення вимог адміністративного законодавства усунуті в повному об’ємі не були, а службові особи загону продовжують їх допускати.

Зокрема, як з’ясувала прокуратура, прикордонники, при складанні протоколів про адмінправопорушення, часто не ознайомлюють осіб про їх складання, підписи осіб у протоколах відсутні, що ставить під сумнів їх законність та у подальшому позбавляє особу, яка притягується до відповідальності використати права, передбачені кодексом України  про адміністративні правопорушення (клопотати, оскаржити постанову по справі тощо).
Окрім того, у протоколах практично ніколи не зазначаються відомості про свідків протиправного діяння. А у тих поодиноких випадках, коли такі відомості містяться, від свідків не відібрано пояснення, що унеможливлює використати їх як доказ.
До того ж, прокуратурою виявлене і таке грубе порушення прикордонниками чинного законодавства, як складання протоколів про адмінправопорушення відносно осіб, які не досягли віку, з якого настає адміністративна відповідальність.
Нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено обов’язкове повідомлення родичів про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, а службові особи Чопського прикордонного загону, грубого ігноруючи ці  вимоги, часто не повідомляли родичів.
Також з’ясувалося, що військовослужбовці загону цинічно продовжують грубо нехтувати вимогами Конституції України та КУпАП щодо права особи давати пояснення рідною мовою або користуватися послугами перекладача. У таких випадках виникають сумніви щодо здатності іноземних громадян розуміти суть вчиненого правопорушення та проведених прикордонниками процесуальних дій, а також використати передбачені законом права.
Окрім названих, прокурорами виявлено ще ряд порушень законодавства працівниками Чопського прикордонного загону.
Аналогічні порушення прокурори виявили і у роботі Мукачівських прикордонників.
У зв”язку із викладеним, прокуратурою області направлено керівникам Чопського та Мукачівського прикордонних загонів подання про вжиття заходів до негайного усунення виявлених порушень адміністративного законодавства, причин і умов, що їм сприяють.
По кожному, наведеному у поданні, факту порушення діючого
адміністративного законодавства з боку службових осіб Чопського прикордонного загону, прокуратура вимагає провести службові розслідування за результатами яких, вирішити питання про притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області