Закарпаття: Минулоріч експорт товарів на Великоберезнянщині склав 6,5 млн. доларів

У Великоберезнянському районі Закарпаття відбулось засідання координаційної ради з питань залучення інвестицій у економіку та розвитку підприємництва за участю голови Закарпатської облради Івана Балоги, голови райдержадміністрації Івана Рогача, голови райради Василя Канюка, начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Ернеста Нусера.
Голова райдержадміністрації Роман Рогач звернув увагу учасників координаційної ради на те, що Великоберезнянський район підтримує зовнішньоекономічні зв’язки з різними країнами світу. У минулому році здійснювали діяльність у їх рамках 10 суб’єктів господарювання. Обсяг експорту товарів склав 6 594, 9 тис. доларів проти 4 693,6 тис. доларів 2009 року. Обсяг імпорту склав 3 189,1 тис. доларів проти 2 526, 3 тис. доларів 2009 року. Сальдо зовнішньоекономічного балансу позитивне і складає 3 405,8 тис. доларів. Коефіцієнт покриття експортом імпорту складає 2,07.

Основу товарної структури експорту складають текстильні вироби, деревина та вироби з неї. У імпорті переважають поставка механічного обладнання, машин і механізмів, електрообладнання та їх частин. Основними країнами-партнерами, які співпрацюють із Великоберезнянщиною у сфері зовнішньої торгівлі, є США, Італія, Данія, та Франція. Залежно від обсягів інвестицій, внесених в економіку району, країни-інвестори розподіляються наступним чином: США – 59,9% до загального обсягу, Італія – 26,4%, Нідерланди – 3,5%, Чеська республіка – 1,0% , Угорщина – 0,6 %, Данія і Франція – по 4,2%, Словаччина і Бельгія – по 0,1%.

У 2010 році в економіку району за рахунок всіх джерел фінансування залучено 16,2 млн. грн. капітальних інвестицій, з яких 13,6 млн. грн. – інвестиції в основний капітал (у капітальне будівництво та придбання машин і обладнання). За весь період інвестування в економіку району 18,6 млн. доларів прямих іноземних інвестицій. За 9 місяців 2010 року підприємствами району залучено 1,2 млн. доларів прямих іноземних інвестицій, що становить 8,7 відсотків загальнообласного показника. У структурі прямих іноземних інвестицій 97,5% склали грошові внески, 2,5% – внески у вигляді рухомого та нерухомого майна.

Закарпатська країна