Кожен п’ятий безробітний сяде за навчальні лави

У найближчих планах держслужби зайнятості – охопити професійним навчанням 20% безробітних з числа тих, хто перебуває на обліку. Адже для деяких категорій населення це єдиний спосіб працевлаштування, каже директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький.
Сьогодні в Україні держслужба зайнятості створює власну мережу сучасних центрів для професійного навчання дорослого населення. У поточному році відбудеться відкриття нових навчальних приміщень центрів в Криму, потім – Харкові, Донецьку, Львові, Івано-Франківську.

Як приклад – навчальний заклад в Одесі. Навчальний комплекс складається з 3 будівель (навчально-адміністративний корпус, гуртожиток на 300 місць і чотириповерховий будинок майстерень). Центр оснащений найсучаснішим обладнанням, яке використовується в реальних умовах виробництва. Тоді як знос обладнання в мережі профтехзакладів при Міносвіти іноді становить більше 90%.

Профнавчання в Одеському ЦПТО відбувається за 26 робочими спеціальностями, які затребувані на ринку праці. Крім того, передбачена можливість отримати знання з організації підприємницької діяльності для бажаючих відкрити власну справу.

«По суті кажучи, це міжрегіональний центр, модель якого, звичайно, потрібно використовувати для реформування в цілому системи професійно-технічної освіти та зайнятості населення. Той рівень підготовки, який є в цьому центрі, і умови, які створені, є моделлю майбутнього», – сказав під час офіційного візиту до Одеси Президент України Віктор Янукович.

Загалом протягом минулого року за направленням державної служби зайнятості професійне навчання проходили 203,3 тис. безробітних, а це на 29,4% більше, ніж у 2009 році. Вже в січні-лютому 2011 року в цілому по Україні здійснювали професійне навчання 56,1 тис. безробітних (у січні-лютому 2010 року – 38,7 тис. осіб).

Закарпатський обласний центр зайнятості