Андрій Готько, голова Перечинської РДА: Порушники, що господарюють у лісах, всюди мають “своїх” людей

Про безжальну вирубку лісів у районі гострі дискусії ведуться не рік і не два. Але , як кажуть у народі, віз і нині там, а на ньому сокира і бензопила, а попереду – форкають зморені коні із табору ромів. Та окрім них є ще більш потужна техніка, що владарюючи у лісах, завдає довколишньому середовищу найбільшої шкоди. Отож і мови нема про дотримання у горах законів про лісоексплуатації та лісовідновлення.

Мова не йде про звичайного селянина, який проживає у віддаленому селі і просто змушений заготовляти деревину , аби не замерзнути взимку. Мова про заготівельників, котрі прагнуть жити на широку ногу, для котрих правилом життя стало: після нас хоч потоп. А воно і справді топить нас!

Який стан нині у наших пралісах вкотре хотілось почути на розширеній нараді, яку скликав голова Перечинської райдержадміністрації Андрій Готько. Прийшли керівники підприємств лісозаготівельної галузі, дільничні інспектори, сільські голови. Вони насамперед ознайомилися з інформацією начальника управління економіки РДА Петра Доброцького про підсумки роботи лісокористувачів району за минулий рік: ДП «Перечинське лісове господарство», Ужгородське військове лісництво, філія «Перечиндержспецлісгосп». Ішлося про виділені ліміти лісосічного фонду, кількість заготовленої деревини , які кошти витрачаються на будівництво лісових доріг, дебіторську та кредиторську заборгованості, лісовідновлення та інші показники. Є незначні плюси, але все-таки мінусів у роботі значно більше, особливо , коли аналізувати самовільні рубки. Їх здійснюють фактично у кожному населеному пункті. Спитайте простих людей і вони прямо вкажуть вам, хто, де і коли рубає. Цього не приховують і самі керівники підприємств лісозаготівельної галузі.

Так, Василь Окогріб (філія «Перечиндержспецлісгосп») сказав, що лише у одному Порошкові мали місце 40 випадків самовільних рубок. А якщо до цього додати інші села, – цифра вражаюча. А те, що коїлось торік, повторюється і в 2011 році .

– У нас ситуація ще гірша, – констатував Петро Крупчинський (ДП «Перечинське лісове господарство). – На нашу охорону лісопорушники взагалі не реагують. Масовою стала вирубка чагарників, пасовищ, І не можемо тому дати ніякої ради…

– Можливо, самовільних рубок було б значно менше, якби у селах, як то було колись, діяли громадські формування, – наголосив в.о. начальника СДСБЕЗ райвідділу міліції Роман Грицюк. – Нині лісопорушення виявляють самі майстри та лісівники.

Звідки доставляють деревину і який порядок її закупівлі на лісохімкомбінаті на нараді коротко розповів менеджер із постачання Мирослав Лабанич.

Відтак до виступаючих поступило десятки запитань. Голова райдержадміністрації Андрій Готько цікавився, скільки за лісопорушення відшкодовано збитків. Скільки матеріалів передано у правоохоронні органи, безпосередньо міліції? Які позови задовольнив районний суд? Врешті-решт, яка сума сплачених штрафів? Андрій Андрійович наголосив: порушники, що господарюють у лісах, всюди мають «своїх» людей, котрі за них заступаються. Кругова порука! Коли вже наведемо елементарний порядок, покінчимо з цим хаосом?

У свою чергу голова районної ради Анатолій Перцев поставив інше запитання: що конкретно є у плані роботи керівників лісозаготівельної галузі, аби зменшити кількість лісопорушень? Він ще запитував, чому не виконується рішення 3 сесії районної ради 5 скликання за 2006 рік, де чітко вказано,що всі суб’єкти, які здійснюють заготівлю деревини, повинні погоджувати ці питання з органами місцевого самоврядування. Та цього, на жаль, нема. Кожен рубає на свій розсуд, бере з лісу скільки хоче.

Стосовно роботи лісової охорони власну точку зору висловив заступник голови райради Юрій Гартнер. Тобто, керівники підприємств мають переглянути і проаналізувати , як працює кожен лісоохоронець,яка його віддача, а хто з них іде, як кажуть, на «контакт» з порушниками, тим самим сприяючи їм у незаконних рубках лісу.
– Насамперед треба з’ясувати, куди, до кого звозиться деревина, – сказав заступник голови РДА Михайло Лабич. – Адже не секрет, що на цьому хтось заробляє немалі гроші.

Думками, пропозиціями щодо порушених на нараді проблем поділилися начальник райвідділу міліції Володимир Баєв, сільські голови: Василь Шкріба – Т.-Бистра, Іван Бокшан – Туриця, Владислав Цапик – Сімерки, Іван Магада – Зарічово.

Підсумовуючи сказане на нараді, Андрій Готько вказав, що проблеми, на яких акцентувалась увага, і надалі залишатимуться на контролі у влади району, в тому числі відповідних служб та управлінь, контролюючих органів. Послабити такий контроль – значить дати ще більше волі лісопорушникам. А цього ніхто не збирається робити, інформує Юрій КОВАЧ.

Відкрите Закарпаття-ViZa