Начальник УСБУ у Закарпатській області Василь Сітар працював помічником прем’єра Євгена Марчука

25 березня Служба безпеки України відзначатиме свою 19-ту річницю. Цього дня у 1992 році Верховна Рада України ухвалила Закон “Про Службу безпеки України ” і визнала її державним правоохоронним, органом спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України.
Головними завданнями української спецслужби є захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, а також: попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки.

З нагоди свого професійного свята управління СБУ в Закарпатській області у понеділок, 21 березня, провело прес-конференцію, у ході якої начальник управління генерал-майор Василь Дмитрович СІТАР розповів про здобутки служби за минулий 2010 рік та 2 місяці 2011 року. До речі, наш земляк Василь Дмитрович (він народився і виріс у Мукачеві) в органах КДБ-СБУ працює вже 30-й рік, однак у рідному краї до цього жодного року не працював. Окрім того, Василя Сітара вже можна назвати керівником-рекордсменом — 23 березня виповниться рік, як він на цій посаді, хоча семеро його попередників до цього терміну “не дотягували”.
Тепер — цифри. У 2010-2011 рр. за матеріалами УСБУ в Закарпатській області до державного бюджету та державного сектору економіки повернуто близько 8,7 млн. грн.
У сфері протидії злочинним механізмам розкрадання державних коштів та майна за легалізованими матеріалами управління порушено 19 кримінальних справ за фактами
розкрадання службовцями бюджетних коштів на суму близько 1,9 млн. грн. та незаконного привласнення державного майна посадовими особами підприємств та установ області на загальну суму понад 4,9 млн.грн. За матеріалами управління органами прокуратури порушено 8 кримінальних справ за фактами зловживання службовим становищем посадовцями органів місцевого самоврядування та землевпорядних організацій, дії яких призвели до незаконного вилучення та відчуження земельних ділянок загальною площею близько 8,3 га, унаслідок чого інтересам держави завдано збитків на суму більше 1,4 млн. грн. Порушено 11 кримінальних справ за фактами привласнення коштів банківських установ та нанесення останнім збитків на загальну суму понад 8,5 млн. грн.
Головним відділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю викрито ряд злочинів у сфері службової діяльності. За матеріалами підрозділу порушено 24 кримінальні справи стосовно держслужбовців, співробітників правоохоронних і контролюючих органів, працівників судових органів, митників, військовослужбовців; в т.ч., порушено 10 кримінальних справ за фактами вимагання та одержання хабарів, вчинених співробітниками МВС, органів ДВС та держслужбовцями, які наділені повноваженнями у сфері земельних відносин. Складено 42 протоколи про корупцію. Виявлено низку механізмів незаконного ввезення в Україну товарів широкого вжитку, побутової техніки, автомобілів. Вилучено предметів контрабанди на суму 9,2 млн. грн.
Знешкоджено злочинне угруповання, яке займалося доставкою нелегальних мігрантів в область та їх подальшим незаконним переправленням через державний кордон України. Нейтралізовано 3 канали незаконної міграції. Щодо їх організаторів та посібників порушено  12 кримінальних справ стосовно 19 осіб. Направлено до суду 37 справ стосовно 52 громадян.
У ході розслідування кримінальних справ слідчим відділом управління розкрито 46 злочинів, розшукано 16 обвинувачених, до судових органів направлено 73 кримінальні справи стосовно 92 осіб, вилучено грошей, цінностей та інших товарів на суму понад 20 млн. грн. За постановами слідчих і вироками судів звернуто в дохід держави валюти, товарів і цінностей на суму майже 8 млн. грн.
Вилучено з незаконного обігу 150 одиниць засобів ураження (нарізна та гладкоствольна зброя, гранати, вибухові речовини, а також міни, снаряди тощо), близько 2500 набоїв.
У зв’язку із допуском до державної таємниці перевірено та допущено до роботи з таємною документацією понад 1200 осіб. Виявлено 145 порушень чинного законодавства, у результаті чого проведено 11 службових розслідувань, за якими складено 50 протоколів про адмінправопорушення. Перекрито 6 каналів можливого витоку або розголошення секретних та конфіденційних відомостей за межі України. За результатом перевірок 16 особам відмовлено в оформленні допуску до державної таємниці. За суттєві порушення 2 особам скасовано допуск.
Протягом 2010-2011 рр. до приймальні управління звернулось понад 470 громадян, розглянуто близько 900 письмових звернень. Найпоширенішою їх темою є прохання про надання інформації стосовно родичів, репресованих в період тоталітарного режиму, запити владних та правоохоронних органів, скарги щодо зловживань та корупційних дій посадових осіб і правоохоронців, а також депутатські запити тощо.
Василь Дмитрович також відповів (у дозволених, ясна річ, межах) на запитання журналістів та ручив ряду представників ЗМІ краю Грамоти від УСБУ в Закарпатській області.