Вихлопні гази завдають серйозної шкоди мозку, довели неврологи

У мишей, дихаючих вихлопними газами, біологи зафіксували пошкодження головного мозку. При цьому порушення спостерігалися у гризунів навіть після короткочасного впливу забруднюючих речовин від вихлопів транспортних засобів. У числі інших пошкоджень мозку, у мишей знайшли ознаки, пов’язані з втратою пам’яті і хворобою Альцгеймера.
Вперше американські вчені вивчили фізичний ефект вихлопних газів на клітини мозку. У лабораторних умовах клініцисти відзначили, що вихлопні гази завдають значної шкоди нейронам, які беруть участь у процесах навчання і пам’яті, призводять до запалення, пов’язаного з передчасним старінням і хворобою Альцгеймера і погіршують зростання нейронів у мишей-дитинчат.

Частинки від вихлопних газів мають розмір приблизно одну тисячну товщини людської волосини і занадто малі для системи фільтрації автомобілів. Ми не можемо їх бачити, але кожен день ми вдихаємо їх із забрудненим міським повітрям. Вони роблять сильний негативний вплив на нейрони мозку. На питання, як захиститися від цього неминучої шкоди, у американських екологів Університету Південної Каліфорнії немає конкретної відповіді.

За їхніми словами, навіть перехід на повністю електричні автомобілі не вирішить проблему самостійно, хоча і різко зменшить концентрації небезпечних наночастинок у повітрі. Але в даний час вироблення електроенергії на планеті як і раніше залежить від інших процесів горіння – вугілля, що сприяє викиду наночасток в будь-якому випадку.