Мощами, які будуть виставлені під час беатифікації Івана Павла ІІ, буде його кров

Частиною обряду беатифікації є вшанування мощей нового блаженного. Ватиканський прес-центр оприлюднив повідомлення про мощі майбутнього блаженного Івана Павла ІІ, які будуть виставлені під час його беатифікації 1 травня. Це буде ампулка з кров’ю, вставлена у спеціальний дорогоцінний реліквіярій, приготований відділом Літургічних богослужень Римського архієрея. Пояснено також походження цієї крові: в останні дні недуги Святішого Отця Івана Павла ІІ медичний персонал, який ним опікувався, взяв зразки його крові для Центру переливання крові при лікарні Bambino Gesù – на випадок, якщо би було потрібне переливання. Саме ця структура мала забезпечувати гемотрансфузію для Папи.

Однак, оскільки пізніше у цьому не було потреби, взята кров зберігалася у чотирьох малих ємкостях, дві з яких пізніше було передано кардиналові Станіславу Дзівішу, що був особистим секретарем Івана Павла ІІ, а дві залишилися в лікарні та зберігалися у сестер-монахинь, які там працюють. З нагоди беатифікації Івана Павла ІІ саме ці дві ампулки були вміщені в спеціальні оздоблені реліквіярії.

Перший з них буде виставлений на престолі під час обряду беатифікації для вшанування вірними, а пізніше разом з іншими мощами зберігатиметься у скарбниці відділу Літургічних богослужень Римського архієрея, натомість другий буде повернено до лікарні Bambino Gesù.

У повідомленні Ватиканського прес-центру окрему увагу звернено й на пояснення того, чому кров перебуває у рідкому стані. Це пояснюється наявністю антикоагуляційної речовини, що запобігає зсіданню крові, і яка була у пробірках, коли кров Папи брали на аналіз, – повідомляє «Радіо Ватикан».

zik.com.ua