Закарпаття: На Міжгірщині лікарі будуть виїжджати на села для проведення медичних оглядів сільського населення

Зазвичай, люди говорять: “А чого йти, коли мене нічого не турбує”. Так уже склалося, що до лікаря біжимо лише тоді, коли вже “припече”… Ніби чекаємо якогось звідкись сигналу, але в окремих випадках він поступає запізно.

У районі, на жаль, значна частина населення чекає такого сигналу вже давно. Порівнюючи окремі показники профілактичних обстежень із середньообласними, на Міжгірщині вони найгірші. Невтішні результати проходження флюорографічного і рентгенологічного обстеження для виявлення туберкульозу і раку легенів.

Як наслідок, останнім часом збільшилась кількість деструктурних форм туберкульозу і пізніх стадій раку. Як показує практика, багато наших людей не проходили вже давно ФГ-обстеження, не робили аналіз крові, не перевіряли зір, навіть не вимірювали тиск…

А є такі жінки, що й забули, коли востаннє відвідували лікаря-гінеколога. Шкода, бо під кожним поганим показником знаходиться конкретна людина.

Тенденція до росту різних хвороб спостерігається переважно в сільського населення. Можливо, причина в тому, що дещо віддалена кваліфікована медична допомога. З приводу цього виданий наказ ВОЗ про проведення медичних оглядів дорослого населення безпосередньо в сільських лікувально-профілактичних закладах Міжгірського району.

З 2 червня до 15 вересня 2011 року будуть організовані виїзди бригад лікарів для проведення медичних оглядів сільського населення. Всі матимуть можливість обстежитися у фахівців — хірурга, пульмонолога, кардіолога, ендокринолога, невропатолога, лора, окуліста, фтизіатра, гінеколога.

Анатолій ПШЕНИЧНИЙ,заступник начальника відділу охорони здоров’я РДА