Закарпаття: Субвенція в 35 мільйонів піде на ремонт театру та будівництво котельні

У вівторок, 21 червня, під головуванням керівника області Олександра Ледиди провели селекторну нараду з важливих питань життєдіяльності краю. У нараді також взяли участь перший заступник голови обласної адміністрації Іван Бушко, заступники – Іван Качур та Володимир Гоблик, начальники обласних управлінь, голови районів та міст. Першим обговорили стан підготовки об’єктів соціально-економічної сфери до введення в експлуатацію до святкування 20-ї річниці Незалежності України. Нагадаємо, 4 об’єкти планують відкрити в Ужгороді та районі, 3 на Мукачівщині, по 2 – в Виноградівському, Іршавському і Тячівському районах, та по одному – в усіх інших.

Кілька тижнів тому це питання в обласній адміністрації вже обговорювали. З тих пір вже встигли урочисто відкрити відремонтовану жіночу консультацію Тячівської райлікарні та нову їдальню загальноосвітньої школи в с. Дротинці, що на Виноградівщині.

Наразі один із найбільших об’єктів, в якому ведуться роботи – ужгородська ЗОШ №4 зі словацькою мовою навчання. Гроші вже виділено, і, як запевнив очільник Ужгорода Віктор Погорєлов, школу буде завершено вчасно. Уже  днями укладуть договір, роботу почнуть 4 бригади з 42 будівельників.

Також обговорили питання освоєння державної субвенції у 35 млн. грн. на соціально-економічний розвиток регіону. Гроші підуть на будівництво та капітальний ремонт важливих об’єктів області. Зокрема, ремонт облмуздрамтеатру та будівництво потужної автономної котельні для обігріву закладу. Роботи у всіх визначених напрямках, – на семи великих об’єктах, –  ведуться.

Ще одне актуальне для області питання – ремонт доріг. Як повідомив  начальник служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василь Маркович, області виділено 55 млн. грн., з яких майже 42 вже розподілено. Автошляхи відремонтують в кожному районі області. Облавтодор вже визначив майже тисячу кілометрів місцевих доріг, які потребують обов’язкового ремонту. З потрібних на це 18 мільйонів гривень, наразі мають тільки половину. Деякі роботи вже розпочали.

Торкнулися питання переведення бюджетних установ та житлових будинків області на автономне опалення. Загалом, на це передбачено більше 11,5 млн. грн. В області на встановлення індивідуального опалення чекають майже 6,5 тис. родин, 2556 з яких – малозабезпечені. По Ужгороду кількість останніх складає 500, вже розроблений план встановлення їм електричних систем обігріву. У Мукачеві кількість пільговиків більша майже втричі – 1400 сімей, повідомили zakarpatpost.net у прес-центрі ОДА.

– Маємо розробити конкретний план робіт щодо переведення бюджетних закладів та житлових квартир на автономне опалення. Це має бути чіткий графік від сьогодні і до 15 жовтня. Щопонеділка – інформацію мені на стіл, перевірятиму особисто, – наголосив керівник Закарпаття Олександр Ледида.

Останнім питанням порядку денного стало використання коштів резервного фонду, призначених для ліквідації наслідків грудневих паводків 2010 року. Роботи виконуватимуть на 35 об’єктах, сьогодні активна робота ведеться по 24-х. Часто навіть готові документи потребують доопрацювання, зокрема, через часто занижену вартість витратних матеріалів. Вже відкриті торги, зокрема, по 2 об’єктах Тячівського району – ремонту доріг у с. Тячівка та с. Дубове. У найближчі місяці область має освоїти 15 млн. грн.

Наприкінці наради Олександр Ледида повідомив голів районних адміністрацій про намір Львівської залізниці передати усі вузькоколійки Закарпаття на баланс місцевих рад. Керівник краю порадив очільникам районів вже сьогодні думати, звідки брати кошти на утримання малих залізниць – адже державний бюджет такої статті витрат не передбачає. 

zakarpatpost.net