Закарпаття: Керівники Чопської та Клужської (Румунія) митниць вирішували питання усунення черг на кордоні (ФОТО)

У пункті пропуску «Дякове», що на українсько-румунському кордоні, за ініціативи начальника Чопської митниці Олександра Похилька відбулася офіційна двостороння робоча зустріч з керівником регіональної митниці Клуж (Румунія) Весою Каліном Валеріу. 

Під час перемовин Олександр Іванович озвучив основні напрямки діяльності Чопської митниці, зокрема на українсько-румунському кордоні. Тож, на ділянці державного кордону Закарпаття з Румунією (протяжністю 280 км) відкрито 5 пунктів пропуску, 4 з яких мають статус міжнародних. До речі, пункт пропуску «Дякове-Халмеу» єдиний в Закарпатській області, де діють легковий, вантажний та залізничний напрямки. З початку 2011 року тут оформлено та пропущено понад 187 тисяч транспортних засобів. У середньому за день митники перевіряють та пропускають 615 осіб, 90 вантажних та майже 400 легкових автомобілів та понад півсотню вагонів. У 101 випадку виявлено порушення митних правил на загальну суму 3,3 мільйона гривень.
У ході зустрічі Олександр Похилько звернув увагу свого румунського колегу на проблемне питання щодо ритмічної роботи пункту пропуску «Дякове-Халмеу». Відтак, бувають випадки тривалого неприйняття румунською стороною вантажівок, що прямують з України, внаслідок чого утворюються черги до під’їзду митного переходу. Тож українська сторона вважає за доцільне обмінюватись інформацією про оперативну обстановку в пунктах пропуску, зокрема, що стосується кількості очікуваного автотранспорту, наявності черг та спільні дії щодо їх усунення. Також головний митник Закарпаття ініціював запровадити на українсько-румунському кордоні системи попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій для оперативного реагування та їх усунення.
Крім цього, обидва керівники митних органів обговорили питання щодо можливості остаточного закриття пунктів пропуску «Ділове-Валя Вишеулуй», «Тересва-Кімпулунг на Тисі» та «Хижа-Тарна Маре», які, починаючи ще з 2005 року, через різні причини не функціонують.
Зі свого боку Веса Калін Валеріу висловив вдячність керівництву митниці за тісну співпрацю із регіональною митницею Клуж, а також запевнив українського колегу у пришвидшенні митного оформлення та контролю вантажних фур при перетині кордону.
Насамкінець ділової розмови обидва начальники обговорили подальшу взаємодію між митними органами та проведення наступних зустрічей з питань розбудови митної інфраструктури та обміну інформацією з правоохоронної роботи.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці