Ужгородська міськрада зобов’язала підприємців любити своє місто

На черговій сесії Ужгородської міської ради, яка пройшла 22 липня, було прийняте рішення щодо правил благоустрою міста. Відтепер, власники та користувачі зобов’язані утримувати пам’ятки культури та архітектури, а також історичні фасади в належному стані. Рішення передбачає збереження автентичності, просторової композиції та елементів оздоблення.

Як саме захищатимуть історичні будівлі від знищення сайт KARPATNEWS.in.ua запитав у головного архітектора міста Олександра ШЕБИ.

«Положення, які сьогодні були прийняті на сесії міської ради, це фактично деталізація того, що вже було. Однак, раніше пункт про збереження пам’яток культури та архітектури був прописаний одним реченням. Саме  це і давало простір для «творчості» на історичних будівлях. До прикладу, тепер заборона самовільної заміни вікон чи зміна кольору фасаду чітко прописана». Щодо моменту контролю за виконанням зазначених норм, Олександр Шеба заявив, що існують штрафні санкції від 1700 гривень і вище. «Якщо після накладення штрафу людина не зробить висновків – законодавство дозволяє штрафувати її до безкінечності. Суми стягнень чималі, тож ефект має бути помітний» .

Також на VII сесії VI скликання депутати проголосували за продаж єдиним майновим комплексом будівлі колишнього ресторану «Корона».  Головний архітектор міста запевнив, що проблем з видозміненням будівлі новими власниками не виникне.

 «Корона – це пам’ятник архітектури місцевого значення, тож простору для власної творчості нові власники не матимуть. Я обіцяю, що поки не буде оформлений охоронний договір в обласному управлінні охорони культурної спадщини – жодних документів мною підписано не буде. Однак, з потенційними власниками є певні усні домовленості, тож проблем не буде».

Головний архітектор зауважив, що приведення «Корони» до належного вигляду обов’язково буде здійснено, однак на це потрібен час. Скільки саме – залежить від ходу процесу продажу об’єкту, який нині знаходиться у комунальній власності. Це означає, що до моменту продажу пам’ятка архітектури так і стоятиме, обвішана банерами та вивісками і залишиться пофарбованою лише наполовину.

Вікторія РИЖОВА, KARPATNEWS

http://karpatnews.in.ua