Українці великі рахунки сплачують через банки, а невеликі платежі здійснюють через готівкові термінали

Найбільшу довіру в українських користувачів електронними системами оплати рахунків та послуг викликають відділення банків, найменшу – готівкові термінали. Про це розповіли в компанії, Portmone.com, яка надає послуги міжбанківської електронної доставки та оплати рахунків.

Згідно з даними Portmone.com, системи інтернет-банкінгу займають у рейтингу другу позицію.

“Незначне відставання, швидше за все, пов’язане, з тим, що цей канал банківського обслуговування тільки набирає обертів, і в недалекому майбутньому набере більшу популярність, ніж оплата готівкою”, – вважають у компанії.

Інтернет-сайти, займають третю сходинку рейтингу, проте, перебувають у групі “банківських каналів”, оскільки платежі на сайтах здійснюються за допомогою банківських карт Visa і Mastercard.

Банківські термінали (кіоски) хоч і є банківськими каналами, проте не показали високого рівня, швидше за все, через значно менше поширення, ніж банкомати.

В аналіз платежів за допомогою мобільних телефонів потрапили всі можливі способи оплати, ініційовані мобільними телефонами – платежі через IVR, SMS, USSD і за допомогою смартфонів.

“І хоч оплати в цьому каналі робляться абонентами за допомогою банківських платіжних карт, значно менший розмір середнього платежу, швидше за все, говорить про те, що цим способом клієнти користуються “на ходу” – для швидкого поповнення далеко від інших способів оплати. А оскільки цей канал тільки набирає обертів, довіра до нього тільки починає формуватися”, – розповіли в компанії.

Замикають рейтинг платежі через термінали, що приймають готівку. Низький середній розмір платежу (20 грн) говорить про те, що клієнти користуються цим каналом теж у режимі “на ходу”. При цьому варто відзначити, що за даними мобільних операторів, цей канал залишається найбільш масовим на українському ринку з усіх електронних систем платежів.

tsn.ua