Закарпатські міліціонери вшанували своїх ветеранів

За радянських часів свято міліції відзначали 10 листопада. В незалежній Україні вже третій рік поспіль у цей день вшановують ветеранів та пенсіонерів органів внутрішніх справ.

За статистикою, в Україні нині налічується близько 190 тисяч пенсіонерів і ветеранів ОВС, з них понад три тисячі—на Закарпатті (з яких третина—це ветерани, котрі віддали міліції понад 25 років свого життя). Вшановували своїх старших колег і закарпатські правоохоронці. В клубі обласного управління зібрався повний зал тих, хто творили історію закарпатської міліції.

З вітальним словом перед присутніми виступив начальник УМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Віктор Русин.

– Ви, ветерани — це наша золота скарбниця, наша історія,–звернувся до гостей свята генерал Русин.—У кожного з вас непроста життєва доля, міліції ви віддали понад двадцять кращих років свого життя. Ви завжди в строю, готові надати нам допомогу та передати свій багатий життєвий досвід молодшим колегам. Нам є чому у вас повчитися, адже ви пройшли всі щаблі радянської школи міліції, починали будувати міліцію молодої незалежної української держави. Низько вклоняємось вам і обіцяємо примножувати усі ваші надбання. Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, спокою та сімейного затишку, матеріального благополуччя, радості від дітей та онуків, кохання від дружин. І довгих років життя!

В історії закарпатської міліції є й своєрідні рекордсмени, яким довелося очолювати декілька міськрайвідділів. Так, Іван Сабов керував Свалявським, Ужгородським і Хустським РВ, Петро Бронтерюк — Мукачівським, Ужгородським і Тячівським, Іван Клим—Мукачівським МВ, Іршавським і Тячівським РВ, Михайло Ийбер — Іршавським, Хустським і Тячівським райвідділами. Іван Сабов очолював майже 14 років Хустський райвідділ та 6 — Ужгородський. Михайло Лакатош 12 років керував Перечинським РВ. 10 років начальником Міжгірського РВ був Василь Беля, а Мукачівського МВ — Євген Горват. На жаль, не дожив до цього свята генерал-лейтенант міліції Володимир Сірик, який понад 12 років був начальником закарпатської міліції.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять померлих колег, полеглих при виконанні своїх службових обов’язків міліціонерів, а також героїв Чорнобиля, до постаменту яким на Православній набережній в Ужгороді було покладено квіти.

Далі начальник управління охарактеризував криміногенну ситуацію в краї та роботу міліції щодо протидії злочинності, розповів про найбільш резонансні злочини, розкриті цьогоріч правоохоронцями.

Турбота про пенсіонерів і ветеранів — це питання, що перебуває на постійному контролі керівництва закарпатської міліції. За словами її очільника, до Дня міліції планується здати в експлуатацію відремонтовану поліклініку УМВС, де лікуватимуться колишні правоохоронці. Для їх оздоровлення також придбано на наступний рік понад два десятки путівок у санаторії. Малозабезпеченим ветеранам передбачено безкоштовне зубопротезування тощо.

На завершення свого виступу Віктор Русин зачитав вітальну телеграму від міністра внутрішніх справ України генерал-майора міліції Віталія Захарченка, а також нагородив велику групу ветеранів закарпатської міліції Почесними грамотами та Знаками пошани УМВС. Почесним знаком МВС України був нагороджений і сам генерал Русин.

Далі з вітальним словом виступили голова ветеранської організації УМВС Віктор Отовчиць, ветерани закарпатської міліції Дмитро Дорчинець, Павло Метенько.

А на завершення гості сфотографувалися на пам’ять з керівництвом обласного управління внутрішніх справ.

СЗГ УМВС України в Закарпатській області